Gazprom toodab alates 2020. aastast gaasi Sillimanite’i gaasimaardlas, mis asub Ühendkuningriigi ja Hollandi vetes.

Suurbritannia liberaaldemokraatide partei juht Sir Ed Davey ütles, et on täiesti vastuvõetamatu, et Ühendkuningriigi territooriumilt pärit gaas toetab Putini ebaseaduslikku sõda Ukraina vastu.

Valitsus ütles, et nad kavatsevad suurendada majanduslikku survet Venemaale.

Hollandi rannikust 200 km kaugusel asuvat Sillimanite’i gaasimaardlat haldab Vene firma Gazprom ja Saksa firma Wintershall ühisettevõte. Maardlas toodetud gaas viiakse Hollandisse. Ehkki ei väideta, et kokkulepe on ebaseaduslik, on Ühendkuningriik, USA ja EL kehtestanud karmid majandussanktsioonid, mille eesmärk on piirata Venemaa võimet saada kasu energiaekspordist ja rahastada oma sõda Ukrainas.

Aruannetest selgub, et Venemaa energiahiiu tütarettevõte Gazprom International UK teenis 2022. aastal 45 miljonit eurot maksueelset kasumit ja maksis 41 miljonit eurot dividende Gazprom International Projects BV-le, mille otsene omanik on Holland. Selle aasta juunis maksti ettevõttele veel 1,7 miljoni euro suurune dividend.

Ettevõtte lõplik omanik on Moskvas asuv PJSC Gazprom.

Gazpromi enamusosalus kuulub Venemaa riigile ja see on riigi suurim maksumaksja, kes annab Venemaa valitsusele 80 miljardit dollarit (73 miljonit eurot), teatab riiklik uudisteagentuur TASS.