„Soov on viia läbi Enefit Greeni täiendav aktsiate börsile emiteerimine, viia börsile Eesti Energia elektri jaemüügi ja laadimistaristu osa ning osaliselt ka Elektrilevi,“ ütles rahandusminister Mart Võrklaev (Reformierakond) Äripäevale.

Minister ütles, et teeb sellise ettepaneku järgmine nädal valitsusele. „Rahandusministrina saan teha ettepanekuid eelkõige oma valdkonna ehk Eesti Energia kontserni ettevõtete kohta. Muude ettevõte, mis on teiste ministrite haldusalas, viimist börsile saab kommenteerida siis, kui valitsuse arutelu on toimunud ja vastavad otsused vastu võetud,“ lisas ta. Loe pikemalt Äripäevast.

Investeerimis- ja finantsnõustamisfirma Superia Corporate Finance’i juhtivpartneri Henrik Igasta sõnul kannataks börsile viia riigiettevõtteid, mis on küllalt suured ning millel on piisavalt selge strateegia, äriplaan ja juhtimiskvaliteet, ütles ta oktoobris. Eleringi ja Elektrilevi pidas Igasta piisavalt mastaapseteks, et neid börsile viia.

Elering teenis mullu müügitulu 387 miljonit eurot, Elektrilevi 240 miljonit.

Kui riik plaanib Elektrilevi Eesti Energiast eraldada, siis oleks ilmselt mõistlik teha sisulisem analüüs ka Eesti Energia teistele strateegilistele variantidele, sõnas Igasta. „Näiteks Enefit Green võiks vabalt olla iseseisev ettevõte ja riigil ei ole mingit sisulist põhjust selles kontrollosalust omada. Aktsia vähene likviidsus on ilmselt ka peamine põhjus, miks Enefit Green oma võrdlusbaasiga võrreldes mõningase diskontoga kaupleb,“ märkis Igasta.

Seni on börsile jõudnud kaks riigifirmat: Eesti Energia tütarfirma Enefit Green, mis tituleeriti 2021. aasta IPO populaarsuse tõttu (~60 000 märkijat) rahvaaktsiaks, ja Tallinna Sadam, mida märkis 2018. aastal ligi 14 000 investorit.