Euroopa taaskasutuspoodide käive tõuseb tänavu jõuludel eriti suure kiirusega, sest tarbijad üritavad enda oste vähendada ja eelistavad taaskasutatud esemeid, vahendab uuringugrupp Adevinta.

Grupp küsitles üle 5000 tarbijat Belgiast, Prantsusmaalt, Saksamaalt, Itaaliast, Hollandist ja Hispaaniast. Pooled vastanutest plaanivad sel aastal jõulukinkidele vähem raha kulutada, sest hinnatõus pitsitab inimesi pea igast sektorist. 64% vastanutest ütles, et kavatsevad sel aastal osta kinke vaid taaskasutuspoodidest.

Hinnatõus ei olnud siiski ainus põhjus, miks tarbijad uue trendi omaks on võtnud. 37 protsenti uuringus osalenutest vastas, et eelistavad taaskasutust, sest tahavad ostelda keskkonnasäästlikumalt. Eelmine aasta eelistas taaskasutatud jõulukinke vaid kolmandik (32%) vastanutest.

Suurele osale uuringus osalejatele meeldib kinkida nostalgilisi või antiikseid esemeid ja peaaegu sama hulk inimesi eelistab osta kohalikke tooteid.

Mõned eurooplased suhtuvad siiski taaskasutatud kinkidesse endiselt ettevaatlikult. Vastanute hulgas leidus ka neid, kes eelistavad osta täiesti uusi kinke.

„Nagu need andmed näitavad, on mõned inimesed ikka veel „uus on parim“ mõtteviisiga ning seega on vaja muuta tarbijate arusaamu, et soodustada edasist üleminekut säästvama ja kuluefektiivsema käitumise suunas,“ ütles EuroNewsile Adevinta re-commerce’i juht Paul Heimann.