„Rongide konfiskeerimine [...] ei olnud kokku lepitud,“ ütles Venemaa Raudteed oma avalduses.

VR teatas neljapäeval, et konfiskeeris Allegro rongid, mis varem Soome ja Venemaa vahel sõitsid. Otsus oli tingitud kahe ettevõtte üle 18 kuu kestnud läbirääkimistest, mis ei andnud tulemusi.

Reisirongid peatati 2022. aasta märtsis pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse. VR ütles, et Venemaa valitsus ei täitnud oma rahalisi kohustusi Karelian Trainsi ees. Karelian Trains on Venemaa ja Soome ühisettevõte, mis loodi 2006. aastal Soome ja Peterburi vahelise rongiliini teenindamiseks. Nii Soomele kui ka Venemaale kuulub ettevõttest 50%.

Venemaa valitsus lunastas Karelian Trainsi laenud Soome pankadele, kui ühisettevõte seisis 2023. aasta juunis pankroti ees. VR sai seega enda omandisse õigused, mis võimaldasid neil rongid konfiskeerida.

„Soome ei ole aktsepteerinud Venemaa Raudteede korduvaid ettepanekuid Allegro rongide käitamise jätkamiseks kehtivate lepingute raames,“ märkis Venemaa Raudteed. Ettevõte lisas, et VR-i ettepanekutest keeldumine on neile kaasa toonud tulude kaotuse ja suutmatuse kohustusi täita.

„Seega viisid VR ja Karelian Trainsi Soome juhtkonna ebaseaduslik tegevus Karelian Trainsi maksejõuetuseni,“ kinnitas Venemaa Raudteed Reutersile. Allegro rongid koosnevad VR-i andmetel seitsmest vagunist.