Poes tavalisi oste sooritades ei pööra inimesed käibemaksule enamasti suurt tähelepanu. 2024. aasta algusest kehtima hakkav 22-protsendiline käibemaksumäär paneb aga paljusid numbreid hoolikamalt jälgima. „Kui piima puhul võib käibemaksu tõus tunduda marginaalne, siis korteri puhul toob see kaasa märkimisväärse hinnatõusu, mis võib paljudel juhtudel tähendada isegi tuhandeid eurosid,“ täheldab LHV eraisikute finantseerimise juht Catlin Vatsel.

Kinnisvara ostmisel tuleb arvestada, et uus vara on alati maksustatud käibemaksuga: käesoleval aastal 20-protsendilise määraga ning alates uuest aastast 22-protsendilise määraga. Sõltumata vara liigist – olgu selleks korter, elamu või äripind – lisandub müügihinnale käibemaks. „Näiteks kui eraisik ostab uue korteri hinnaga 150 000 eurot, sisaldab see tehingusumma 25 000 euro ulatuses käibemaksu, mille ehitaja peab riigile tasuma. Seega on korteri tegelik maksumus 125 000 eurot,“ selgitab Vatsel.

Käibemaksutõusu on võimalik ennetada

Inimesed, kes on pikemat aega uut korterit otsinud ning leidnud sobiva, võiksid tõsiselt kaaluda selle kinnisvara soetamist madalama käibemaksumääraga. „On tõenäoline, et arendajad tõstavad alates 2024. aastast hindu proportsionaalselt maksutõusuga. Kui väljavalitud korter on valmimisel ja seda välja osta veel ei saa, tasub proovida sõlmida kokkuleppe osalise sissemakse tegemiseks veel sellel aastal. Sel juhul arvestatakse tasutud summalt 20-protsendilist käibemaksu, isegi kui omanikuks saadakse 2024. aastal. Nii on võimalik säästa vähemalt sadu eurosid, mille eest saab osta näiteks mõne vajaliku mööblieseme,“ jagab Vatsel nõu, kuidas säästetud raha enda kasuks tööle panna.

Unistuste kodu otsimisel ei tohiks tähelepanuta jätta ka eluasemete järelturgu. Võib juhtuda, et uues kortermajas ilmub müügile korter, kus on elatud vaid lühikest aega. Eraisikult korterit ostes käibemaksu tasuma ei pea. Siiski tuleb Vatseli sõnul tähelepanelikult jälgida vara hinda – kui see on uue varaga samas hinnaklassis, võib vara olla ülehinnatud, kuna see on juba kasutuses olnud.

Teisalt on turult leida kvaliteetse sisustusega ja hästi hoitud kodusid, mille väärtus on kasvanud, sest neisse ei ole vaja teha suuri investeeringuid sisustamiseks. „Käibemaksu tõus ei tohiks vähemalt aasta esimestel kuudel eluaseme järelturgu mõjutada. Kuigi seda on keeruline ennustada, peaksid järelturu korterite hinnad lühiajaliselt olema madalamad käibemaksu tõusu võrra, kuna nende eest on tasutud arendajale varem kehtinud madalama maksumäära alusel“ selgitab Vatsel.

Kas käibemaksu tõus mõjutab eluasemelaenu võtmise võimet?

Eluasemelaenu maksimaalse summa määramisel arvestatakse, et kõigi laenumaksete kuusumma ei tohi ületada 50% laenuvõtja puhtast sissetulekust. Maksutõus tõstab tõenäoliselt kinnisvara hinda ning kasvatab ka teiste igapäevaste kulutuste, kommunaalteenuste ja tarbekaupade hindu.

Siiski, kui kinnisvara ostmine on täna vajalik ja inimene suudab seda laenu praegustes majanduslikes tingimustes teenindada, siis ostu edasilükkamine võib seda ainult kulukamaks muuta. „Praegu on turg ostjate poolel, arendajad tulevad vastu allahindluste või muude lisaboonustega,“ rõhutab Vatsel.