Euronewsi teatel on Prantsusmaalt pärit spordi- ja vabaajakaupade kontsern Decathlon on jätkuvalt tarninud rõivaid oma Venemaa ostjale, eelkõige Dubais asuva varifirma kaudu, selgub teisipäeval avaldatud uurimusest.

Kuigi enamik lääne ettevõtteid lahkusid Venemaalt pärast täiemahulise sõja algust Ukrainas, tarnis Decathlon Venemaa Desport’i kauplustele jooksu-, suusajakke ning pükse ja jalatseid kokku vähemalt 11 miljoni euro eest.

Need tooted lennutati novembris Bangladeshist, kus neid toodetakse, läbi Dubai, kust üks varifirma ostis tooted, nagu selgub uuringufirma Disclose’i kogutud sisedokumentidest ja tunnistustest.

Venemaa sissetung Ukrainasse 24. veebruaril 2022 vallandas ulatuslikud sanktsioonid ja välisriikide ettevõtete väljarände agressorriigist. Eelkõige on Euroopas keelatud relvade, luksuskaupade ja toodete eksport, mis võiksid aidata tugevdada Venemaa tööstusvõimekust. Spordikaupu need meetmed ei mõjuta.

Mulliez’i kontsern, kellele kuulub Decathlon, on üks väheseid Prantsuse ettevõtteid, kes on säilitanud oma tegevuse Venemaal. Eelkõige tegutseb seal kontserni kuuluv toidukauplus Auchan, mis saab sealt üle 10% oma müügist.

Mõned nädalad pärast sõja algust teatas Decathlon, et peatab oma kaupluste ja veebilehe äritegevuse Venemaal. Rohkem kui aasta hiljem, 2023. aasta suvel, sai jaemüüja kohalikelt ametiasutustelt loa müüa 36 kauplust Venemaa ettevõttele ARM.

Decathloni tooted aga olid nendes kauplustes saadaval, kui need novembris uuesti avati, nagu selgub Venemaa sotsiaalvõrgustikes leidunud piltidest.

Disclose ütleb, et on näinud dokumente, mis näitavad, et kontsern tellis kiiremas korras kaupu oma Aasia tarnijatelt. Vältimaks saadetiste kinnipidamist tollis, tegi ostutehingu Decathloni Singapuris asuv tütarettevõte ja edastas need Dubai kaudu.

Decathloni juhtkond, kes keeldus esmaspäeva õhtul kommenteerimast, ütles Disclose’ile, et „teeb kõik endast oleneva, et takistada (oma) toodete edasimüüki Venemaa Föderatsioonis“.

Esmaspäeval võttis Euroopa Liit vastu kaheteistkümnenda sanktsioonipaketi Venemaa vastu, sealhulgas Venemaa teemantide impordikeelu ELi.