Alates 1. jaanuarist 2024 tõuseb kuupalga alammäär Lätis 620 eurolt 700 eurole. Samuti saavad paljud vanadus- ja töövõimetuspensionärid lisaraha kindlustusstaaži pikkuse eest.

Tööjõuga seotud muudatused

Kui töötaja käib koolis, kuid tema eest tasub õppemaksu tööandja, kuna õpingud on seotud tööandjale vajalike oskuste omandamisega, siis ei pea tööandja õppemaksult maksma tööjõumakse. Varem oli see kohustuslik.

Lisaks saavad kaugtööd tegevad, näiteks kodukontoris töötavad inimesed kuus 40 eurot hüvitist, millega katta kodukontori kulusid, näiteks maksta interneti- ja elektriarveid.

Ettevõtetele oluline

Ettevõtted peavad kasumilt tasuma 20 protsenti käibemaksu siis, kui nad kasumi näiteks dividendidena laiali jagavad.

Läti on kehtestanud ka nn pangamaksu. Krediidiasutused, st eelkõige pangad peavad uuest aastast maksma kasumilt 20 protsenti lisamaksu.

Aktsiisid

1. märtsist tõusevad muu hulgas alkohoolsete jookide ja tubakatoodete aktsiisimäärad. Nii lisandub kange alkoholi liitrihinnale 0,67 eurot, õlle liitrihind tõuseb aga 0,05 eurot. Veiniliiter kallineb 0,13 euro võrra.

Sigaretipaki (20 sigaretti) hind tõuseb 0,49 euro võrra. Kallineb ka tubakas – 40 g hakkab maksma 0,67 eurot rohkem. 10 ml e-vedeliku hind tõuseb 0,48 eurot.

Käibemaks

Järgmisest aastast kehtib puu- ja juurviljadele ning marjadele senise viieprotsendise käibemaksu asemel 12-protsendine maksumäär.

Selleks, et leevendada inflatsiooni mõju väikeettevõtjatele, suurendatakse nende maksukohustuslaseks registreerimise piiri aastas 40 000 eurolt 50 000 euroni. See tähendab, et kui käibemaksuga maksustatavate toodete ja teenuste kogumaksumus ei ületanud eelneva 12 kuu jooksul 50 000 eurot, ei pea väikeettevõtja end käibemaksukohuslaseks registreerima.