Keskpanga püsivad tegevused on muuhulgas seotud sularaharingluse ja maksete liikumise tagamisega, majanduse ja finantssektori analüüsiga ning finantssektori statistika koostamisega. Tavapäraste tegevuste kõrval on 2024. aasta arendustegevustega seotud olulisemad märksõnad jätkuvalt küberturvalisus, erinevateks kriisistsenaariumiteks valmisolek ja keskpanga keskkonna jalajälje vähendamine.

2024. aastal on Eesti Pangal plaanis tellida juurde 50euroseid pangatähti ning valmistada erikujundusega 2eurosed (rukkilill ja Eesti kirjakeel 500). Lisaks toodab keskpank hõbemündid Pariisi olümpiamängudel osalevate Eesti sportlaste auks ning uue vastupanu-sarja raames soomepoiste auks.

Tarkvaraarendustest on 1,2 miljoni euroga kõige mahukam statistikavaldkonna andmetöötluse ja -analüüsi süsteem ATLAS, mis valmimine muudab Eesti Panga jaoks statistika koostamise kiiremaks ja ülevaatlikumaks. Uus süsteemis on erinevad statistikaväljundid omavahel integreeritud ning statistika koostamine toimub oluliselt rohkem automatiseeritult ühes rakenduses.

Olulisemate tarkvaraarenduste hulka kuulub ka keskpanga finantsvarade uue riskihaldustarkvara kasutuselevõtt, mis võimaldab leida pikaajaliselt stabiilset tootlust teenivate varade optimaalse jaotuse, arvestades seejuures nii tuluootusi, riskitaluvust kui ka muid piiranguid.

Järgmise aasta eelarve sisaldab ka osamakset digieuro arenduskuludeks, millega rahastatakse ettevalmistuse esimese etapi töid. Digieuro ettevalmistavas faasis katsetatakse muuhulgas ka seda, kuidas oleks võimalik teha digieuro makseid ilma internetiühenduseta, mis võivad olla abiks hädaolukorras.

Lisaks teeb keskpank osamakse leibkondade finantskäitumise ja tarbimisharjumuste uuringu järgmise laine tegemiseks. Sama uuringu eelmine laine tehti 2021. aastal ja selle tulemusi esitleti 2023. aastal.

Eesti Pank investeerib põhivarasse 2024. aastal 7 miljonit eurot. Et paremini toime tulla energia- ja küttekuludega, algatab keskpank järgmisel aastal projekti keskpanga kvartali ventilatsioonisüsteemi uuendamiseks. Kõige mahukamad kinnisvaratööd on järgmisel aastal seotud Estonia pst 13 vana pangaoperatsioonisaali ümberehitamisega, et luua juurde töökohti Finantsinspektsiooni tarbeks.

Järgmisel aastal algab ka keskpanga muuseumi ümberehitamine, praegusel kujul avas muuseum uksed 2012. aasta alguses. Muuseumi uueks nimeks saab Rahamu ja 2024. aastal tehakse ringi senine püsinäituse ala ning pressikonverentside ja esitluste jaoks mõeldud ruum.

Eesti Pangas on järgmisel aastal plaanitud täistööajale taandatult 241,3 töökohta, mis on sisuliselt sama tase nagu 2023. aastal. Eesti Panga personalikulud on 2024. aastal 15,7 miljonit eurot. Eesti Panga eesmärk on hoida oma töötajate palku ligikaudu samal tasemel kui võrreldavates rollides töötajatel Tallinna finantssektoris, millega keskpank tööturul peamiselt konkureerib.