Amazoni voogedastusteenus Prime Video hakkab alates jaanuari lõpust sisse viima „piiratud reklaami“ filmides ja telesaadetes. Kui kliendid soovivad kasutada teenust reklaamivabalt, on see ettevõtte sõnul võimalik, kuid sel juhul tuleb rohkem maksta.

Euroopas võetakse skeem esimesena kasutusele Ühendkuningriigis ja Saksamaal, kus reklaame hakatakse näitama veebruari alguses. Hiljem hakkavad reklaami näitama Prantsusmaa, Itaalia ja Hispaania.

Reklaamide lisamise eesmärk on „jätkata investeerimist köitvasse sisusse“, teatas Amazon oma avalduses, rõhutades, et Prime’i liikmelisuse tavahind jääb samaks.

Netflix ja Disney+ on võtnud kasutusele taskukohasemad reklaamiga voogedastuse võimalused, et meelitada eelarveteadlikke tarbijaid. Erinevalt konkurentidest ei ole Amazoni reklaamtoetusega tasandiga seotud allahindlust, seega peavad kliendid reklaamivaba vaatamise eest maksma lisatasu.

Striimingteenustel on raskusi, et püsima jääda ning nad vajavad lisatulu reklaamidest ja suurematest tellimustasudest, et tulla toime sisu, litsentsimise ja turu konkurentsipõhise laienemise kasvavate kuludega.

Disney+ ja teised suured traditsioonilised meelelahutushiiud nagu Warner Bros Discovery, Comcast ja Paramount on Financial Timesi andmetel teatanud oma voogedastusteenustest viimase aasta jooksul kokku rohkem kui 4,5 miljardi euro suurusest kahjumist, hoolimata hinnatõusust 2023. aastal.

USA masinõppepõhise reklaamifirma Moloco kasvualgatuste juht Dave Simon usub, et strateegia tähistab nende ettevõtete jaoks olulist muutust, kuna nad püüavad muuta oma esialgset ärimudelit. „Enamik suuri sisufirmasid nägid võimalust minna otse tarbijale, mitte aga oma tüüpiliste levitamispunktide, kaabellevioperaatorite kaudu,“ ütles Simon BBC-le. „Nad kõik püüdsid luua äri, mille peamine tuluallikas on tellimus.“

Simoni sõnul on mitu peavoolu ettevõtet seisnud pikema aja jooksul silmitsi probleemidega kasumi teenimisel, kuna investorid otsivad nüüd tulu. Amazon Prime’i hind on Euroopa riikides erinev, keskmiselt umbes 55 eurot aastas.