Läti Pank prognoosib, et riigi majandus sel aastal kasvab, inflatsioon taltub ja palgad tõusevad. Kui 2023. aastal oli majanduskasv 1,4%, siis uuelt aastalt oodatakse lausa 2,5 protsenti.

Päriselu nii tore siiski olla ei pruugi. Ühe riskina nähakse intressimäärasid, mis peaksid sel aastal langema, vähendades nii lätlaste laenumakseid. Läti Swedbanki peaökonomist Līva Zorgenfreija sõnul on Euroopa keskpangal aga ilmselt raske tabada seda õiget hetke, millal ja kui palju intressimäärasid langetada.

„Kui intressimäärad püsivad veel pikalt kõrgel, võib see niigi raskes olukorras olevad majandused põlvili suruda,“ hindas ta.

Palgad tõusevad hindadest rohkem

Asjatundjate hinnangul toetab uue aasta majanduskasvu sisetarbimine. Läti Luminori panga ökonomist Pēteris Strautiņši sõnul on juba praegu näha positiivseid märke. „Hinnatase Lätis pole aastaga tõusnud, loodetavasti ei tõuse see ka uuel aastal, vaid hoopis langeb. Ja palgad kasvavad,“ ütles ta.

„Kasv on küll väiksem, kuid ostujõud paraneb oluliselt – palgad tõusevad hindadest rohkem,“ lisas ta. Palgakasv jääb eeldatavasti vahemikku 7–9%.

Ühe valukohana näevad majandusteadlased ka Läti kaubanduspartnerite, näiteks Saksamaa ja Rootsi, nõrkust. Muret teeb ka olukord Lähis-Idas. „See mõjutab meid kaudselt, läbi energiahindade. Nafta hind on tõusnud. Tarneahelad on muutunud, tuues kaasa hinnasurve,“ rääkis Dainis Gašpuitis SEB-st.