Lightyeari sõnul näitab hallatavate varade (assets under management) igakuine keskmine kasvumaht 20% selgelt, et eurooplaste huvi investeerimise vastu on kõrge isegi keerulistes majandustingimustes. Peale selle suurendas Lightyear möödunud aastal oma tiimi 45% protsendi võrra, lansseeris kaheksa uut toodet ning tuli turule kahes uues riigis.

Lightyeari sõnul oli eelmisel aastal võtmetähtsusega raha väärtuse tõus. Euroopa Keskpank jõudis septembris kümnenda järjestikuse baasintressimäära tõstmiseni, mis viis eurooplased aktiivselt otsima võimalusi teenimaks tulu oma seisva raha pealt. See trend kajastub selgelt ka Lightyeari klientide portfellides. Näiteks kui aastal 2022 oli 19% keskmisest Eesti kasutaja portfellist sularaha, siis 2023. aasta lõpuks oli see näitaja tõusnud 34% peale. Lightyear pakub kasutajatele investeerimata eurodelt 3.25% (keskpanga baasintressimäär - 0.75%) intressi, säilitades samal ajal raha likviidsust.

„Meie eelmise aasta eesmärk oli tuua Lightyeari platvormile võimalikult palju eurooplasi, üle terve mandri. Meie selle aasta eesmärk on keskenduda tugevalt eri riikidele eraldi, kindlustamaks, et investoritel on just oma koduriigis parim platvorm, kasvatamaks oma raha. Ka Eestis on meil selleks aastaks suured plaanid, mille üle olen nii mina kui terve meie tiim väga elevil,“ lausub Lightyeari kaasasutaja ja tegevjuht Martin Sokk.

Alternatiivse intressi teenimise võimalusena lansseeris Lightyear 2023. aastal Eestis ainsana madalate vahendustasudega BlackRocki rahaturufondid, mis täna pakuvad 3.99% brutotootlust (igapäevaselt muutuv). Platvormi sõnul on rahaturufonde on likviidsusjuhtimise eesmärgil eriti agaralt kasutama hakanud kohalikud ettevõtted — enam kui ühe omanikuga ettevõtete varadest platvormil on 56% investeeritud just rahaturufondidesse.

TOP 5 kõige populaarsemat aktsiat ja ETF-i

Top aktsiad:

  1. Apple

  2. Tesla

  3. Amazon

  4. Microsoft

  5. NVIDIA

ETFid:

  1. Vanguard S&P 500 (VUSA)

  2. Vanguard S&P 500 (VUAA)

  3. iShares core S&P 500 (IUSA)

  4. iShares Euro Dividend (IDVY)

  5. Vanguard FTSE All World (VWCE)

Järjest olulisemaks muutus 2023. aastal investeeringute hajutamine. 69% - üle kahe kolmandiku - eestlaste Lightyeari portfellist leiab nii aktsiaturu investeeringuid (aktsiad või ETFid) ning tootlust teeniva sularaha (intress investeerimata rahalt või rahaturufondid).

Investeeringute puhul jätkus 2023. aastal tehnoloogia võidukäik — Apple, Tesla ja Amazon troonivad nii Eesti kui ka kogu Euroopa investorite meelisaktsiate edetabelit. Populaarseimad börsil kaubeldavad fondid (ETFid) olid nii dividende väljamaksev kui ka akumuleeruv S&P 500 indeksit järgivad Vanguardi fondid VUSA ja VUAA. Kolmandaks jäi iSharesi sama indeksit järgiv IUSA. Populaarseim rahaturufond oli Eestis kohalikus valuutas Euro fond.

Eelmisel aastal ületas keskmine Lightyeari platvormil tehtud tehingu väärtus keskmist Balti börsi tehingut üle kahe korra — kui Balti börsil tehti investeeringuid keskmiselt 395 euro eest, siis Lightyearis oli üle-Euroopalise statistika järgi sama summa 800 eurot.

Lisaks tehnoloogiale olid Eestis eelmise aasta populaarseimateks sektoriteks finants, tarbimine ja tootmine ning tervishoid.

Aastaks 2024 on ettevõtte prioriteediks lansseerida maksuefektiivseid investeerimiskontosid eri riikides, laiendada platvormil leiduvate instrumentide arvu ning lokaliseerida platvorm erikeeltesse.