Lennufirma ütles, et suuremad veebilehed nagu Booking.com, Kiwi ja Kayak, eemaldasid detsembris ootamatult Ryanairi lennud. Nendelt veebilehtedelt saab osta reise pea igasse riiki üle maailma ja broneerida ka majutust.

Ryanair ütles, et veebilehtede eemaldamine vähendab detsembris ja jaanuaris reisijate arvu 1% või 2% võrra.

Lennufirma lisas enda avalduses, et kuigi tekkinud olukord võib mõjutada ka piletitulu, ei mõjuta see tõenäoliselt oluliselt lennufirma aastast reisijate arvu või kasumiprognoose.

Ryanair ütles, et ta reageerib probleemile, alandades piletite hindu otse oma veebilehe kaudu broneerivatele reisijatele. Oma avalduses kirjeldas lennufirma veebiagentide tegevust kui „piraate“.

Ryanair platvormidega juba pikalt tülis

Lennufirma ütles avalduses, et „jätkab oma piletihindade kättesaadavaks tegemist ausatele/läbipaistvatele veebipõhistele reisibüroodele, nagu näiteks Google Flights“, mis tema sõnul „ei lisa Ryanairi hindadele varjatud hinnalisa ja suunavad reisijad broneerima otse Ryanair.com veebilehele“.

Ryanair ütles, et lendude eemaldamine platvormidelt võis olla tingitud riiklike tarbijakaitseasutuste survest või uutest klientide kontrollimise meetmetest.

Ettevõte on olnud pikka aega vaidluses veebipõhiste majutusplatvormidega, pärast seda, kui lennufirma algatas USAs kohtumenetluse Booking.comi omaniku Booking Holdings ja selle tütarettevõtete, sealhulgas Kayaki, Agoda ja Priceline’i vastu.

Lennufirma teatas, et reisijate arv tõusis septembriga lõppenud kuue kuu jooksul 11% ja jõudis rekordilise 105,4 miljoni reisijani, hoolimata sellest, et keskmised piletihinnad tõusid 24 protsenti.

Ryanair teatas perioodi kasumi peaaegu 60 protsendilisest kasvust 2,18 miljardi euroni. Lennufirma teatas kasumi hüppeliselt kasvust pärast seda, kui suvise lennureiside suure nõudluse tõttu tõsteti piletihindu.