Soomes kirjutatakse, et saunas käimine võib minna eriti kulukaks. Õhtul kella 19 ja 20 vahel maksab elekter koos maksudega 2,35 eurot. Kui siis sauna sisse lülitad, siis maksad pooleteise tunni eest 23,5 eurot. Nõude pesemine kalleimal ajal maksab 2,6 euro ringis ja pesupesemine 2,8 eurot. Külmutatud pitsa soojendamine läheks maksma paar eurot, kui nädal aega tagasi sai seda teha 4 sendiga.

Soomlaste võrguhaldur Fingrid on öelnud, et kõrge hind on seal tarbimist vähendanud, aga ikkagi on reedehommikune tarbimine olnud kõrge. Fingrid on valmis halvimaks. Hommikuks tõusis elektri hind 1,8 euroni kilovatt-tunni eest. Elektritarbimise ühel tippajal, 7st 9ni, on Soomes tarbimine olnud kokku veidi üle 14 000 megavati. Fingrid eeldas, et tarbimine on sellest suurem - 800 megavatti on prognoosiga võrreldes kokku hoitud.

Fingrid kinnitab, et elektrisüsteemis on seis stabiilne ja elektrit on esialgu piisavalt. Samas kutsuvad nad soomlasi üles elektrit säästma. Seda eelkõige nüüd siis juba õhtustel elektritarbimise tippaegadel. Olukord on endiselt pingeline. Fingridi sõnul jätkub olukord nädala lõpuni.

Mõned elektrisäästu soovitused, mis Soomes liiguvad:

- kontrollige ventilatsiooni- ja küttesüsteemi seadistusi ning kasutage võimalusel varuküttekollet a’la pliiti või kaminat;

- ärge kütke elektrisauna;

- vältige asjatut akende ja uste avamist;

- eelistage toidu valmistamisel mikrolaineahju, veekeetjat ja õhufritüüri;

- toluimemine ja pesupesemine lükake päeva võrra edasi.

Vaata tänaseid elektrihindu siit.