Tegevjuht Chris Kempczinski sõnul on McDonald’si müüki Lähis-Idas ja ka väljaspool seda piirkonda oluliselt mõjutanud „valeinfo“ ettevõtte seisukoha kohta Iisraeli ja Hamasi konfliktis. „Mitmed turud Lähis-Idas ja mõned väljaspool seda piirkonda kogevad märkimisväärset rahalist mõju sõja ja sellega seotud väärinfo tõttu, mis mõjutab selliseid kaubamärke nagu McDonald’s,“ ütles Kempczinski LinkedInis avaldatud blogipostituses.

Pärast 7. oktoobri Hamasi rünnakut Iisraeli vastu jagasid palestiinlaste toetajad sotsiaalmeedias fotosid ja videoid, kus näidatakse frantsiisipoode, nagu McDonald’s, Starbucks, Coca-Cola ja Domino’s Iisraelis, mis pakuvad boikottikampaaniate raames riigi sõduritele tasuta sööki.

„See on masendav ja põhjendamatu“

Boikoti mõju ettevõtte äritegevusele on endiselt ebakindel. 2023. aasta neljandas kvartalis täheldas McDonald’s siiski positiivset suundumust oma ülemaailmses müügis, registreerides märkimisväärse 10,9 protsendilise kasvu.

Tegevjuht rõhutas ka McDonald’si pühendumust erinevate Lähis-Ida kogukondade toetamisele. „See on masendav ja põhjendamatu. Igas riigis, kus me tegutseme, sealhulgas moslemiriikides, esindavad McDonald’si uhkusega kohalikud omanikud, kes töötavad väsimatult oma kogukondade teenindamiseks ja toetamiseks, andes tööd tuhandetele oma kaaskodanikele.“

Varasemalt on McDonald’s öelnud, et ta ei võta konfliktis seisukohta ja ei vastuta oma frantsiisivõtjate tegevuse eest. Novembris kutsus Palestiina-meelne liikumine Boycott, Divestment, Sanctions (BDS) inimesi üles keelduma McDonald’si ostmisest, kuna see väidetavalt „toetab avalikult“ Iisraeli sõjaväge.

McDonald’s, mille restorani üle maailma juhivad frantsiisivõtjad, kes maksavad ettevõttele selle kaubamärgi ja retseptide kasutamise eest, tegutseb muu hulgas Saudi Araabias, Malaisias ja Pakistanis. Selle nädala alguses esitas McDonald’s Malaisia hagi BDS-liikumise ühe fraktsiooni vastu, väites, et „valed ja laimavad väited“ on seotud Gaza konfliktiga, mis mõjutab suuresti ettevõtte äritegevust.

McDonald’s Malaisia nõuab Reutersi andmetel üle 1 miljoni dollari (0,92 miljonit eurot) hüvitist. „Meie süda on jätkuvalt koos kogukondade ja peredega, keda Lähis-Ida sõda on mõjutanud. Me põlgame igasugust vägivalda ja seisame kindlalt vastu vihakõnele ning meie uksed on alati kõigile avatud,“ märkis Kempczinski.