Moodulitest koosnev välihaigla sai laiemale Eesti avalikkusele tuttavaks 2020. aasta koroonakriisi ajal, kui aprilli esimesel päeval kerkis vaid mõne tunniga Kuressaare haigla kõrvale ämblikulaadne moodustis, et kasvatada saarlaste intensiivravi võimekust ja luua lisavoodikohti. Neli nädalat hiljem pakiti meditsiiniüksus sama kiirelt kokku ja saadeti auavalduste saatel kaitseväe lattu tagasi. Kriis oli selleks korraks läbi.

Paljudel jäi toona ehk märkamata selle NATO standardite kohase militaarhaigla kodumaine päritolu. Selle on välja töötanud ja tootnud Eesti Kaitsetööstuse Liitu kuuluv MDSC Systems OÜ, kus on keskendutud mobiilsete ja modulaarsete konteinerlahenduste loomisele, arvestades militaarsektori vajaduste eripära. Aastate jooksul on ettevõttes omandatud tipptasemel teadmised keerukate projektide elluviimiseks alates projekteerimisest kuni tootmiseni.

End n-ö lahti pakkivasse haiglasse mahub kõik, mida vaja efektiivse meditsiinilise abi andmiseks.

Ettevõtte tegevjuhi Kristjan Kamdroni sõnul on nad kasvanud tasa ja targu, kasutades iga järgmise hüppe jaoks vaid oma teenitud vahendeid. „See on olnud igati orgaaniline areng. Kõik sai alguse aktsiaseltsi Maru Metall osakonnast, kus hakati otsima konteinerite kasutusvõimalusi. 2009. aastal alanud koostöö kaitseväe ja kaitsetööstusega viis asja nii kaugele, et viis aastat hiljem oli juba mõistlik luua eraldi ettevõte, mis tegeleb mobiilsete konteinerlahenduste loomise ja kõige sinna juurde kuuluvaga,“ meenutab Kamdron.

Konteinerlahenduste kasutusvaldkond on äärmiselt lai, kus skaala ühes otsas võib olla 30-ruutmeetrine suveniiripood või ajutine hambaravikabinet ja teises tipptehnoloogiast kubisev kiirelt asukohta muutev välihaigla koos triaaži, operatsiooniplokkide, palatite ja protseduuritubadega – kõige sellega, mida oleme harjunud nägema harilikes tervishoiuasutustes. MDSC Systems on militaarnõuetele vastavad lahendused koondanud kaubamärgi Maru Defence alla.

Maru Defence’i välihaigla sündis otsesest vajadusest

2013. aasta paiku tekkis Eesti kaitseväel konteinerhaigla vajadus. „Julgesime neile oma abi pakkuda, sest olime varem kaitseväele allhanke korras teinud mitmeid erineva iseloomuga konteinerlahendusi, ise samm-sammult oma toote suunas liikudes. Kindlust lisas ka paar aastat varem võidetud päästeameti hange, mille tulemusel valmis kaks kriisiolukorra juhtimisstaapi.

Välihaigla esimesed moodulid sündisid koostöös kaitseväe ja kaitseministeeriumiga ning need sisustas meditsiinitehnika partner – sellest saigi kogemuste vundament, millele toetub praegune Maru Defence’i välihaiglate kontseptsioon. Esimese sama nime kandva toimiva välihaigla tarnisime kaitseväele 2019. aastal. Praegu teenib see koos veel kolme Maru Defence’i haiglaga Ukraina armeed. Tagasiside, mis jõuab Eestisse päris lahinguolukorrast, on välihaiglate täiustamiseks hindamatu,“ räägib Kamdron.

Maru Defence’i toodetud välihaigla voodikohtade hulka saab vajadusel kiiresti kasvatada.

Eestis toodetud moodulhaigla suurimad trumbid jäid erinevate riikide sõjaväemeedikutele silma NATO suurimatel meditsiiniõppustel Vigorous Warrior 2017 Berliinis ja paar aastat hiljem Rumeenias. Näiteks NATO nõude seada haigla asukoha vahetuseks valmis kaheksa tunniga, suudab Maru Defence täita vaid paari tunniga, seejuures kahanevad transpordiasendis moodulid tavakonteinerite mõõtmetesse, nii et nende järgmisse kohta transportimiseks pole vaja eritehnikat. „Meie lahenduste puhul on oluline seegi, et traumakeskuse moodul saab toimida täiesti autonoomselt, kuna omab eraldi voolugeneraatorit ja kõiki vajalikke ressursse, et hakata tööle esimesena ja ühendada siis ülejäänud haigla selle külge järk-järgult. Meie modulaarsus ja ühenduvus annab kasutajale võimaluse komplekteerida haiglat ka oma vajaduste järgi. Kõik osad ei pea tingimata paiknema alati samal positsioonil,“ toob Kamdron välja veel mõne eelise välismaiste konkurentide ees.

MDSC Systemsi mobiilsed tooted

  • Taktikalised süsteemid. Juhtimiskeskused ja erinevad sidelahendused.

  • Meditsiinilahendused. Eraldiseisvad moodulid (nt hambaarstikeskused, laborid) ja neist moodustatud meditsiinikeskused.

  • Infrastruktuurilahendused. Erinevad remondikonteinerid, laod, sanitaarkonteinerid, PVC-hallid.

  • Suured erilahendused. Eriprojekti järgi valmivad tellimused, nagu Eesti mereväe avariitõrje simulaator, kus luuakse lekkivat laeva sisemust jäljendav tõetruu, kuid ohutu treeningkeskkond.

  • Maru Defence’i kaubamärgiga välihaiglad. Militaarnõuetele vastavad modulaarsed haiglad, mida saab kohale toimetada tavaveokitega. Paigalduskiirus 10–20 tundi – maismaad mööda 600 km raadiuses, lennutranspordiga kuni 1500 km raadiuses. Paigaldamisega saavad hakkama kuni kaks inimest ilma kraanata, sest kõik moodulid on enese tõstmise võimega.

  • Rolling Uniti konteinerlahendused tsiviilsektorile. Kaubikutele ehitatud kuni 33 ruutmeetrini laiendatavad konteinersüsteemid ja eraldi seisvad haagised (kliinilised diagnostikakeskused, brändide demoautod, liikuvad kontorid, laiendatavad haagissuvilad jms).

Kaitsetööstuse kogemus jõuab ka erakasutajani

Kui oled märganud end lahti pakkivat Team Estonia suusateenindusautot, Qvalitase mobiilset tervisekliinikut, Synlabi meditsiinilisi haagiseid või Tartu Ülikooli kliinikumi liikuvaid diagnoosikabinette, siis need on ideest teostuseni valminud MDSC Systemsis ja kannavad nimetust Rolling Unit.

Tänu konteiner-tüüpi konstruktsioonile saab lahendust paigaldada ükskõik millisele raamautole. Nii sünnib sõiduk, mis pakub rohkem ruumi kui tavalised slide-out-süsteemid ja Rolling Uniti auto rooli võib istuda ka B-, BE- või C1-kategooria juhiloa omanik. Lahti pakituna tekib avar ruum, mille põrandas puuduvad astmed.

Sarnaselt Maru Defence’i välihaiglatega projekteeritakse Rolling Uniti tooted siinsamas Eestis kliendipõhiste erilahendustena, toodetakse kohapeal ja pakutakse tugiteenuseid ning hooldust kogu elutsükli jooksul koos utiliseerimisega.

„Rolling Uniti lahendustega asub MDSC Systems peagi vallutama USA turgu, tütarettevõte Rolling Unit, Inc on asutatud 2023. aasta jaanuaris,“ sõnab Kristjan Kamdron. Ettevõte alustab peagi ka uue tehase rajamist Männikule.

Jaga
Kommentaarid