Citadele ökonomisti Mārtiņš Āboliņš sõnul pole Läti Eestiga võrreldes midagi oluliselt paremini teinud. „Eesti on lihtsalt jäänud endast sõltumatute tegurite mõju tõttu õnnetusse olukorda.“

Ökonomist toob välja kolm põhjust, miks Eesti majanduskasv võrreldes naabritega niivõrd aeglane on. „Esiteks on Eesti majanduslikult palju rohkem seotud Soome ja Rootsiga ning mõlemad riigid on praegu majanduslanguses. Läti olukord on eksporditurgudel veidi parem,“ rääkis ta.

Teisalt on tema sõnul Eestis oluliselt suurem erasektori võlakoormus, mistõttu Euribori tõus mõjutab Eestit palju rohkem. „Ettevõtete ja inimeste võla ülalpidamiskulud kasvavad, samuti oli Eestis kuum olukord kinnisvaraturul, mis on nüüdseks jahtunud,“ ütles Āboliņš.

Kolmanda põhjusena näeb ökonomist Eesti suurt startup kogukonda võrreldes Lätiga, kus hetkel rahastus kadumas on. „Seoses intressimäärade tõusuga on startup-ide rahastamise võimalused märgatavalt vähenenud. Sellele võib lisada ka põlevkivitööstuse kahanemise, kuid üldiselt on Eesti mahajäämus 2023. aastal on pigem õnnetute sündmuste kokkusattumus kui järjepidev igavene trend,“ ütles Āboliņš.