Vähemalt sada miljonit dollarit kaasanud ettevõtete aktsiad on alates 2023. aasta algusest edestanud S&P 500 aktsiaindeksit keskmiselt 18 protsendipunkti võrra, leidis Financial Times Dealogicu andmeid analüüsides.

Abiks tulid mitmed suured edulood. Näiteks kindlustusgrupp Skyward Specialty on alates aasta tagasi toimunud noteerimisest kerkinud 125% ning biotehnoloogiaettevõte Rayzebio on kerkinud 244% tänu eelmisel kuul avaldatud uudisele, mille järgi ostetakse ettevõte Bristol Myers Squibbi poolt üle. Need on aidanud tasakaalustada emissioone, mis on seevastu langenud. Keskmiselt on värskelt börsil noteeritud aktsiad kerkinud pakkumishinnast ligi 30%.

Dealogic andmetel kogusid ettevõtted 2023. aastal USA uute noteerimistega vaid 20 miljardit dollarit. See oli enam kui kaks korda rohkem kui eelmisel aastal, kuid võrreldes 2021. aastaga oli see siiski peaaegu 90 protsenti vähem. Samuti oli see viimase kümnendi tagant poolt kolmas aastane kogusumma.

„Viimase kahe kuu jooksul on olnud mitmeid andmeid, mis toetavad [soodsamaid väljavaateid] 2024. aastaks“ IPOde osas, ütles investeerimispanga Jefferies globaalsete aktsiakapitaliturgude juht Jesse Mark.

Näiteks ühe aegade kehveima suure IPO teinud jalanõude tootja Birkenstocki aktsia on peale esimese nädala 15% langust taastunud ning mulluse aasta suurim IPO Arm on kerkinud üle 40%.