Nimelt on viimase nädala jooksul teatanud kuus suurt USA panka oma neljanda kvartali ja seeläbi ka kogu 2023. aasta majandustulemustest. Neist nähtub, et kõige tugevam pank JPMorgan Chase on saanud veelgi tugevamaks, kuid teisi vaevavad eri laadi probleemid – kellel on mureks Argentina peeso nõrkus, kellel IPO-de buumi kadumine ja keda vaevab aastaid tagasi tehtud kallis viga.

Sellest hoolimata oli kuue suurpanga koondkasumiks mullu 122 miljardit dollarit, mida on 5,2% enam kui aasta varem. Kasv toimus tänu kahele pangale, kes suutsid kasumit aastaga kasvatada: JPMorgan Chase ja Wells Fargo.

Neljandas kvartalis olid kasuminäitajad nõrgemad, kui pankadel tuli maksta mullu kevadel toimunud panganduskriisi edasi levimise vältimise eest oma hinda. Nimelt tühjendas Silicon Valley Banki ja Signature Banki päästmisoperatsioon USA hoiuste n-ö tagatisfondi, mida nüüd tuli hakata uuesti täitma, kokku 16,3 miljardi dollari ulatuses. Sellest lõviosa kannavad just nimelt suurpangad: kuus panka pidid maksma kokku ligi kümme miljardit dollarit.

Kuid kuidas läheb täpsemalt USA ja seeläbi maailma majanduse vereringel? Millised probleemid neid vaevavad? Loe täpsemalt siit: