Maailma viis rikkaimat meest on alates 2020. aastast oma vara enam kui kahekordistanud, samal ajal kui 60 protsenti vaeseimatest on kaotanud raha, selgub Oxfami aruandest, mis avaldati esmaspäeval Davosis, Šveitsis. Seal toimub iga-aastane Maailma Majandusfoorum (WEF).

Uuringufirma Wealth X andmetel on maailma viie rikkaima mehe - Elon Muski, Bernard Arnault’, Jeff Bezose’i, Larry Ellisoni ja Mark Zuckerbergi - ühine varandus alates 2020. aastast kasvanud 423,8 miljardi euro (464 miljardit dollarit) ehk 114 protsenti.

Sama aja jooksul on maailma kõige vaesemad inimesed, keda on kokku 4,77 miljardit, kaotanud 0,2 protsenti oma reaalsest varandusest. See tähendab, et maailma miljardärid olid 2023. aastal 3 triljonit eurot (3,3 triljonit dollarit) rikkamad kui 2020. aastal. Nende varandus kasvas kolm korda kiiremini kui inflatsioonimäär ja selle sama aja jooksul on peaaegu viis miljardit inimest vaesemaks jäänud.

Peagi tekib esimene triljonär

Oxfami hinnangul jätkab tohutu suur lõhe rikaste ja vaeste vahel tõenäoliselt kasvamist, mis viib maailma esimese triljonäri tekkimiseni kümne aasta jooksul. Maailma vaesust ei likvideerita Oxfami hinnangul enne 230 aasta möödumist. Olemasolev ebavõrdsus on osaliselt tingitud võimu koondumisest nende kätte, kes on huvitatud maksimaalse kasumi teenimisest enda jaoks, mitte varanduse jaotamisest töötajate ja ühiskonna vahel.

Oxfami aruande kohaselt on maailma kümnest suurimast korporatsioonist seitsme peamiseks tegevjuhiks kas miljonär või miljardär. Maailma rikkaimale ühele protsendile inimestest kuulub 43 protsenti kogu maailma finantsvaradest.

Samuti ei ole juhus, et maailma kõige rikkamad inimesed on kõik mehed. Oxfami andmetel on meestel maailmas 95,9 triljonit eurot (105 triljonit dollarit) rohkem vara kui naistel. Tervishoiu- ja sotsiaalvaldkonnas töötaval naissoost töötajal kuluks 1200 aastat, et teenida sama palju, kui teenib keskmiselt ühe aastaga ühe maailma suurima ettevõtte juht.