Augustist alates on gaasi kauplemise hinnad regulaarselt tõusnud, saavutades tipu oktoobris, ulatudes peaaegu 54 euroni MWh kohta. Täna registreeriti Hollandi TTF börsil gaasi hinnaks kella 11 seisuga 28,45 EUR/MWh, mida saab oma suurusjärgu poolest kõrvutada augusti alguse hinnatasemega.

Hinda alandavad Euroopa Liidu (EL) suured maagaasivarud. Hoolimata hiljutistest külmadest ilmadest püsivad ELi gaasivarud rekordtasemel ehk 80 protsendi juures. Kauplejad on üha enam kindlad, et Euroopa on heas positsioonis, et talv üle elada, kirjutab Financial Times.

Eesti Gaasi juhatuse esimees Margus Kaasiku sõnul on gaasi maailmaturu hind langenud ning nagu jaanuaris, langetab Eesti Gaas ka veebruaris gaasi hinda. „Meie kodukliendi paindliku paketi klientidele langeb hind viiendiku võrra, hakates 1. veebruarist maksma 0,495 eurot/m3 kohta,“ täpsustab ta.

Kaasik lisab, et võrreldes möödunud küttehooajaga on gaasi hind kordades kukkunud – turg ja tarneteed Norrast ja Ameerika Ühendriikidest on paika saanud ning gaas on taas muutunud nii jaekliendile kodu kütteks kui ettevõtetele tootmises taskukohaseks.

Alexela poolt võib samuti positiivseid uudiseid hinna osas tulla. Ettevõtte energiakaubanduse juht Kalvi Nõu sõnul soosivad praegused näitajad gaasi hinnalangust. „Kui maailmaturu hinnad annavad võimaluse gaasihinda langetada, siis seda me ka alati teeme. Uutest hindadest teavitatakse kliente traditsiooniliselt kuu lõpus,“ märkis Nõu.