Energiaagentuur tutvustas oma uusi kontrollimeetodeid, millega loodetakse piirata elektriettevõtete kasumit, et elektri hind jääks ka tulevikus mõistlikuks.

Energiaagentuuri sõnul tagavad nüüd kasutusele võetud meetmed, et ülekandehindade muutused jäävad mõõdukaks. Energiaagentuur usub, et muudatused kontrollimetoodikates sunnivad elektrivõrguettevõtteid tegema oma investeeringuid tulevikus kuluefektiivsemaks.

Agentuuri sõnul vähendavad kasutusele võetud kontrollimeetodid nüüdseks elektriettevõtete käivet sadade miljonite eurode võrra. Praktikas jääb see summa ettevõtete tegevuskasumist ja seega ka omanikele makstavatest summadest välja.

Elektrivõrguettevõtted on muudatusi pikka aega kritiseerinud. Nad väidavad, et meetmed piiravad nende investeerimissoove, näiteks rohelisse üleminekusse panustamist.

„Energiaagentuur on leidnud, et rohelist üleminekut ei ole varem soodustatud. Me tahame endiselt, et elektriettevõtted teeksid investeeringuid, kuid elektri hind peab olema mõistlik,“ ütles võrguettevõtete järelevalve eest vastutav direktor Veli-Pekka Saajo pressikonverentsil.

Nüüd esitatud kontrollimeetodid jäävad kehtima 2031. aastani.