Delfi Ärilehe poole pöördus lugeja, kelle sõnul alustavad ettevõtjad ootamas, et toetus avataks, kuid seni ei ole seda toimunud.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ettevõtlusosakonna regionaalse arengu nõunik Kaarel Lehtsalu sõnul on nad soovinud muuta uues ettevõtete starditoetuse meetmes tingimusi alustavatele ettevõtetele lihtsamaks. „Kahetsusväärselt on võtnud läbirääkimised meetme administreerimise tingimuste üle RTK ja EIS-iga oodatust kauem, kuna soovisime leida parimat lahendust, mis vastaks selle juures ka kõigile riigihanke reeglitele,“ märkis Lehtsalu. Nüüdseks on lahendus leitud ning taotlusvoor loodetakse avada nii pea kui võimalik veebruari kuu jooksul.

Starditoetus on mõeldud kuni 3-aastastele ettevõtetele ning selle suuruseks on 20 000 eurot ning omafinantseeringu suuruseks peab olema 20%, mis teeb projekti suuruseks kokku 25 000 eurot.

Toetuse saanud ettevõte peab kolme kuu jooksul looma ühe täistööajaga võrdse töökoha (võib ka nt kaks töökohta poole koormusega) ning maksma vähemalt miinimumpalka. „Selleks makstakse talle kohe välja 75% toetusest ehk 15000 eurot. Ülejäänud 5000 eurot makstakse toetuse perioodi lõpus, ehk kahe aasta pärast, seni on ettevõtjal kohustus loodud töökohta või töökohti säilitada,“ märkis Lehtsalu.

Samuti kehtib ettevõtjale käibe kasvatamise nõue – 2 aasta pärast peab see olema 40 000 eurot, kuid regionaalse erisuse tõttu Tallinna ja Tartu linna piirkonnas 80 000 eurot. „Sellega soodustame uute ettevõtete ja töökohtade loomist maapiirkondadesse ning väljaspoole kahte Eesti suuremat tõmbekeskust. Kui tingimustest jääb midagi täitamta, siis küsitakse kogu toetussumma tagasi,“ lisas ministeeriumi esindaja.