Ettevõtte tellimused kerkisid mulluse kolmanda kvartali 2,6 miljardi euro pealt neljandas kvartalis rekordilise 9,19 miljardi euroni. Nõudlust vedasid eelkõige kõige keerukamad masinad, märkis ettevõte.

ASML on ainus ettevõte, mis toodab kõige keerulisemate pooljuhtide valmistamiseks vajalikke seadmeid ning nõudlus ettevõtte toodete järele on tööstusharu tervise näitaja, kirjutab Bloomberg. Rekordilised tellimused ASMLi tipptasemel UV-kiirguse litograafia masinatele näitavad, et tehnoloogia suurimad kliendid, sealhulgas Intel, Samsung Electronics ja Taiwan Semiconductor Manufacturing on väljavaate osas optimistlikud.

Tohutuid arvutusvõimsusi nõudev tehisintellekt saab olema „meie ja meie klientide äritegevuse suur tõukejõud,“ ütles tegevjuht Peter Wennink Bloomberg TV-le antud intervjuus.

Peale koroonapandeemiast alguse saanud langust on kiibitootjad sektori väljavaadete osas üha optimistlikumad ning ASMLi tulemused on sellest viimane märk, märgib Bloomberg.

Ettevõtte müügitulu kerkis 5% 7,24 miljardi euroni ning kasumi kohta teenitud kasum 8,9% 5,20 euroni.

ASML, kellel on juba praegu piirangud oma kõige arenenumate ultraviolettkiirguse masinate müümisel Hiinasse, eeldab, et uued ekspordikontrollimeetmed mõjutavad sel aastal Hiina müügist kuni 15%.

Viimase viie aastaga on ASMLi turuväärtus enam kui neljakordistunud ja kerkinud pea 300 miljardi euroni, tehes ASML-ist euroopa väärtuslikuma tehnoloogiafirma.

Täna on ASMLi aktsiad Hollandi börsil kerkinud 6% ning maksavad 755 eurot.