Kuigi esimene traavirada ja hobuspordiühing rajati 1884. aastal, nägi kaasaegne traavispordi ning hobusekasvatuse kompleks Tallinna Hipodroomi näol päevavalgust alles 1923. aastal Pelgulinnas ning tegutseb seal siiani.

Saja-aastasest kogemuste pagasist peab Tallinna Hipodroom olulisimaks Baltimaade parimate traavlite vahel peetavat Balti Karikat – Eesti on Balti Karika võitnud 17 korral. Hiljutiseks suurimaks võiduks võib aga lugeda hoopis uue hipodroomi rajamist Saue valda Tuula külasse. Skandinaavia tasemel võistlusrada valmis juba 2021. aasta suvel, kuid esimene täispikk võistlushooaeg oli seal 2023. aastal. Mullu sügisel valmis ka esimene suur tallihoone, mis on mõeldud võistluste ajal hobuste majutamiseks.

Takistustest tuleb üle hüpata

Tallinna Hipodroomil on harrastatud erinevaid hobuspordialasid, nagu galopivõidusõit, takistussõit ja raskeveohobuste võistlus, kuid hipodroomi leivanumbriks on alati olnud traavisport. Viimase näol on tegemist väga omapärase hobuspordialaga, kus sõitjad istuvad hobuse taga kärus ja loomad võistlevad omavahel traavi joostes – võidab see, kes jõuab esimesena finišisse. Praegu on aga Tallinna Hipodroomi suurim murekoht see, et traavispordil puudub noorte sõitjate ja treenerite pealekasv. Kuna hipodroom on aga aktiivselt traavispordi turundamisega tegelema hakanud, on ka huvi selle spordiala vastu kasvanud.

Hipodroom 100 – mis edasi?

Hipodroomil toimub põnevaid üritusi üsna tihti – eraldi tasub välja tuua mullu esimest korda läbi viidud perepäeva, mis pakkus meelelahutust igas vanuses inimestele ning mille korraldamisega plaanitakse kindlasti jätkata. Väga edukas sündmus oli ka Tallinna Hipodroomi sajas sünnipäev, kus esinesid mitmed tuntud artistid ning ekstravagantne show-programm meelitas kohale mitu tuhat inimest. Sellega sai punkt pandud Tallinna Hipodroomi ajaloole vanas asukohas.

Praegu on ettevõtte põhirõhk uue hipodroomi arendamisel ja võistluste ning ürituste korraldamisel. „Modernsed tingimused uues asukohas meelitavad võistlejaid kohale mitmest riigist ja meil on hea meel tõdeda, et Eesti traavispordi tase on viimase aastaga teinud olulise arenguhüppe,“ räägib hipodroomi tegevjuht Mihkel Gull. Traavivõistluste näol on tegemist väga meeleolukate üritustega, sest pealtvaatajatel tekivad kindlad lemmikud, kellele südamest kaasa elatakse. Võistlustele lisab põnevust ka totalisaatoril mängimine, sest jooksu võib võita favoriit või täielik üllataja – kunagi ei tea. Alates suve teisest poolest toimuvad ka tšempionaadid kahe-, kolme- ja nelja-aastastele hobustele ning ka muud suurvõistlused ja karikasarjade finaalid.

Hipodroomi Perepäev 2023

11. mail avatakse esmakordselt kõikidele huvilistele uue hipodroomi esimese talli uksed, kus saab külastada erinevaid töötube ning ise proovida paariskärus traavliga sõitmist. Toimuvad ka traavivõistlused ja 6.–7. juulil leiab teist korda aset Hipodroomi Perepäev. Hipodroomil on arengufaasis ka teenus, mis pakub võimalust proovida turvaliselt traavliga kärus sõitmist – soetatud on paariskärud, kus sõitja istub ees ning treener taga. Niimoodi saavad kõik huvilised spordialaga tutvust teha ja tulevikus ehk liituda juba uute treeningutega.

Hipodroom plaanib lähitulevikus keskenduda uue hipodroomi ja traavispordi arendamisele ning Tuulasse kolimisele. Plaanis on valmis ehitada veel mõned tallid ja rajada hobustele jalutuskoplid. Kui hobustele on head olme- ja treeningtingimused tagatud, ehitatakse ka pealtvaatajatele tribüünihoone koos restoraniga. Lisaks planeerib hipodroom traavispordikooli loomist ja traavitreeningutega alustamist, et ka uued huvilised rajale jõuaksid. Tallinna Hipodroomil töötatakse iga päev selle nimel, et suurendada spordiala populaarsust ja tagada hobustele suurepärased treening- ning olmetingimused.

Paar korda aastas korraldatakse hipodroomil ka suuremaid üritusi, mille jaoks on kokku pandud meelelahutusprogramm. 2024. aasta hooaega on planeeritud 15 traavivõistlust – täpsema ürituste kalendriga saab tutvuda hipodroomi kodulehel ja sotsiaalmeedias.

Jaga
Kommentaarid