Homme, 27. jaanuaril maksab börsielekter Eestis keskmiselt 110,19 eurot megavatt-tunni eest. Kõige kallim on elekter õhtul kella viiest kella seitsmeni, makstes ligi 300 eurot/MWh. Kõige odavam on elekter aga öötundidel.

Sel nädalal on börsielektri keskmine päevane hind olnud üldiselt alla saja euro. Kõige väiksem oli päevane keskmine hind teisipäeval, kui megavatt-tunni eest tuli maksta 51,81 eurot. Homne keskmine on sellest aga üle kahe korra kõrgem.

Nädal tagasi, 20. jaanuaril maksis börsielekter keskmiselt 84,75 eurot megavatt-tunni kohta ning kõige kallima tunni eest tuli tasuda 102,01 eurot.

Soomes on elekter homme Eestist aga kuus korda odavam – päeva keskmine on 17,80 eurot megavatt-tunni kohta. Kui Eestis maksab õhtul börsielekter ligi 300 eurot, siis Soomes on hind samadel tundidel lausa 15 korda soodsam ehk 20 eurot.

Delfi Ärileht pöördus kommentaari saamiseks ka Nord Pooli poole, kuid pole veel vastust saanud.

Rikke põhjus pole teada

Eleringi kommunikatsiooni projektijuht Liis Eiser ütles Delfile, et tänaöise rikke põhjus pole teada, kuid seda uuritakse. Samuti pole teada rikke täpne asukoht ega see, kas rike on inimtekkeline.

Eiser kinnitas, et Eesti varustuskindlus on tagatud ja praegu sellele ohtu ei ole. Täna kasutab Elering regioonis olevaid reservvõimsuseid. Juhul kui rikke kõrvaldamine kestab kauem, siis alates homsest asendavad Estlink 2 ühendust teised tootmisseadmed.

Estlink on umbes 170 km pikkune elektrikaabel Eesti ja Soome vahel. Kaabel avati 6. märtsil 2014.