Aakre Moos pakub üle 110 erineva toote pagaritele, kondiitritele, meieritele, kokkadele ja muidugi kõikidele moosisõpradele.

Ei ole moosi, mida Bacula tehase meistrid teha ei oskaks. Valikust leiab palju erinevaid tooteid, kuid suur hulk valmib ka n-ö rätsepaülikonnana.

Uurisime AS-i Bacula juhatajalt ja ühelt omanikult Vahur Vuksilt, kuidas ettevõttel läheb ning millised on tulevikuplaanid.

Kuidas teie ettevõte alguse sai?

Uudishimust! Suures koguses marjadega kokkuostu ja töötlemisega tegin algust, töötades Rõngu Aiandusseadmete Katsetehases mahlatsehhi juhatajana. 1989. aasta sügisel alustasime kooperatsiooniseaduse ajal tootmiskooperatiivina, kus tootsime marjade pressijäägist ekstraheerimise ja kontsentreerimise meetodil looduslikke toiduvärve. Kui Eestisse jõudsid pulbrilised toiduvärvid ja vedelaid toiduvärve enam ei ostetud, tuligi idee hakata valmistama hoopis moose. Seega, moosiettevõtluseni jõudsin toiduvärvide tootmise kaudu.

Kust te oma tooraine saate?

Kõigepealt Eestist, põhiliselt Lõuna-Eestist. Ostame kokku vaarikaid, mustikaid, maasikaid, õunu, rabarberit, tikreid, pohli, astelpaju, murakaid, ploome, kirsse, sõstraid, arooniaid, pihlakamarju, ebaküdooniat, jõhvikaid, kõrvitsat... Selle tooraine, mida meil ei jätku piisavalt või ei kasva, peab muidugi sisse tooma, näiteks murakad Skandinaaviast ja tsitruselised lõuna poolt.

Kas kasutate traditsioonilisi retsepte või on arendatud välja erilised retseptid?

Meil on mõlemad kasutuses – kasutame nii vanu traditsioonilisi moosiretsepte kui ka uusi, sest me toodame moose ka tööstustele. Traditsiooniliste retseptide järgi valminud tooted lähevad inimestele kodukööki kasutamiseks, uute retseptide järgi valminud tooteid kasutavad piima- ja kondiitritööstused.

Kuidas teie tooted erinevad teistest turul olevatest sarnast tüüpi toodetest?

Me peame tooted tegema tellija maitse järgi ehk valmistama väga palju „rätsepaülikondi“ – nii nagu tellija tahab, nii me teeme!

Milliseid uusi maitseid või tooteid on teil lähiajal plaanis tutvustada?

Tellijate soov on praegu selline, et moosis oleks võimalikult vähe suhkrut. Sellised tooted ongi valmimas.

Millised on teie ettevõtte tulevikuplaanid?

Esimesel kohal on paindlikkus, teisel tihe koostöö kliendiga ja kolmandaks soovime saada veel paremaks tootjaks.

Uuri Aakre mooside kohta lähemalt veebilehelt moos.ee.

Jaga
Kommentaarid