Meelise ja Tiidu sõnul tegelevad nad oma ettevõttes algusest peale kõige sellega, mis liigub ehk tööstustarvikutega. Praegusel ajal leiab Varsoni tohutust tootevalikust kaupa alates laagritest ja rihmadest kuni mootoriteni välja. Sellele lisaks inseneriteadmist, mis aitab lahendada keerukaid ülesandeid.

Pärast Tallinna Polütehnilise Instituudi (TTÜ) mehaanikateaduskonna lõpetamist suundusid mõlemad tööle tootmiskoondisesse Polümeer, tollel ajal päris atraktiivsesse suurettevõttesse. Riigitöö tolmu pühkisid nad aga 1994. aastal jalgelt, et hakata tegelema tööstustarvikutega. „Nii me olemegi siis kahekesi seda asja vedanud. Uskumatu, aga juba 30 aastat. Pea küll veidi hallim, aga hingelt oleme ikka sama noored,“ muheleb Meelis Kalamees.

Tolleaegsest tragist kaubavahetusest Soome partneritega on praeguseks välja kasvanud usaldusväärne Eesti ettevõte. Ulatusliku rahvusvahelise tarnevõrgustiku kaudu jõuavad meie tööstusettevõtetesse tarvikud paljude Euroopa riikide kõrval ka aasiamaadest.

Nutikad ja osavate kätega

Varsoni esindustes Tallinnas, Tartus ja Pärnus on suures osas ametis inseneri kõrgharidusega mehaanikaspetsialistid. Tiit Lauri sõnul hoiavadki läbi aegade firmat vee peal nutikad inimesed. „Hindame algusest peale insenerikesksust, mis aitab meil leida toimivaid lahendusi. Eriti puhkudel, kui kliendil on olemas mõte, kuid ei suuda seda teostada. Siin majas on oskusteave, mis aitab paljusid asju ümber mõelda ja meie tooteid kombineerides ka tööle panna. Kusjuures, tänapäeval on ju nii, et mehaanikuid kipub tehastes nappima. Abistame kliente tihti ka selle rolliga,“ toob Tiit Laur välja nende eripära.

Pea lõikab nii müügiletis kui laos.

Meelis Kalmees lisab, et hakkama saadakse ka peenema näputööga nagu elektrimootori laagri vahetus, aga ka erinevate võllide häälestamise või näiteks transportöörilindi paigaldusega. „Asi, mida mujalt naljalt ei saa,“ lisab ta, „on kliendi mõõtude järgi võllide valmistamine vajadusel ööpäeva jooksul, koos otste ettevalmistuse ja sobivate laagritega. Selle teeme valmis Pärnu esinduses ja saadame kuhu vaja.“

Kriisiaegade julged otsused

2008. aastal, kui Eestit tabas suur majanduslangusja ja paljud otsi kokku tõmbasid, tegi Varson vastupidi. Kolis suuremale pinnale ja hoidis alles kõiki töötajaid. „See oli meil niisugune raske periood, kuid õigustas end igati. Õnneks kõik läks hästi! Kriisi vaibudes olime täisjõus meeskonnaga uues kontoris valmis. Kliendid tulid kaasa. Aitasime neid, nemad jälle meid ja nii on me koostöö sujunud läbi raskuste siiani välja,“ meenutab Meelis Kalamees.

Õpetlik on olnud ka koroonaaeg, mille mõjusid tunneb kogu maailm siiani, sundides tarneahelate täiustamise kõrval hindama ka näiteks kaugtööd seni äärmiselt kontorikeskses ettevõttes. Ja eks ühteist pannakse kõrva taha ka praegustest turbulentsidest, on kaua koos töötanud tandem kindel.

Abi saavad ka stat-up’id ja kodused meistrimehed

Kuigi mõiste „start-up“ seostub tavakodanikul esimese hooga põhiliselt nutimaailmaga, siis Tiit Laur märgib, et Eestis on päris palju uusi väiketegijaid, kes valmistad äärmiselt hästi läbi mõeldud ja tugeva IT-baasiga tooteid. Kui neil midagi kuskil liikuma vaja panna, teeb Varson seda meeleldi.

Varsoni suurim vara on nutikas ja ühtne meeskond.

„Kui siiani on meie klientideks eelkõige metsa- ja toiduainetööstuses või näiteks põllumajanduses tegutsejad, siis üha rohkem leiavad meid ülesse meistrimehed, kes kodus pesumasinaid, vanu ketassaage ja muid seadmeid ülesse putitavad ja mõnd detaili vajavad. Hea minek on ka erinevatel niidukite ja murutraktorite originaal rihmade asendustel. Ka need peavad vastu täpselt esimese kivini, kuid kordi väiksema hinnaga,“ ütleb Meelis Kalamees, soovitades kohe esindusse tormamise asemel kaalud ka nutikamaid lahendusi.

Osavate käte tarbeks valmib Varsonil peagi e-poe funktsiooniga IT-platvorm, kus mugav vajaminevaid detaile leida ja koju tellida. Tiit Laur kommenteerib seda järgnevalt: „Kui 30 aastat oleme keskendunud Eesti tööstusklientidele, siis nüüd oleme üha avatumad ka kõikidele teistele. Astuge läbi ja kõik veereb jälle nagu ütleb meie lööklause.“

Vaata kodulehte

Jaga
Kommentaarid