Nii Pepekala algus, keskpaik kui ka praegune olukord on täis seiklusi, juhuseid ja raskeid katsumusi. Kalapood sai aga alguse puhtast nõudlusest: üks soomlasest ärimees kaebas kaasmaalasele Pertti Tervonenile, et Eestis ei ole saadaval normaalset kala. Tervonen kaasas partneriks Rohesalu ja sündiski ettevõte, mille nimi koondab kokku Pertti nime ning firma tegevusala.

Kalamüüja, keda hindavad ka professionaalid

„Oleme läbi nende aastate olnud nomaadid, pidevalt kolinud ühest kohast teise oma lettide ja kaladega. Oleme kala müünud Keskturul, ammu kadunud Super Netto poodides, Prismades ja nii edasi. Mingil hetkel saime aru, et tuleb keskenduda kvaliteedile ja küll tulevad ka kliendid. Praegu oleme valinud oma väljunditeks kaks nädalavahetusel lahti olevat laata ja oma väikese poe,“ mainib Rohesalu. Loomulikult on Pepekala oluline partner ka Eesti restoranidele ja kohvikutele. Muuseas, Pepekala on olnud ka kultussarja „Õnne 13“ toetaja, seda seriaali algusest peale.

Läbi kolme tegutsemiskümnendi on jäädud truuks kvaliteedile: kui pakkuda võimalikult hea maitsega, värsket ja ilusat kala, on sellele ka alati kliente.

Firma omanik ütleb, et eks kõige põnevamad ja ka raskemad ajad on seotud äriga Keskturul. Seal pidi lisaks konkurentide õelutsemisele kannatama ära ka 1990ndate „katusepakkumised“ ja ähvardused. „Pertti oli aga selgrooga mees ja ütles kõikidele selge „ei“, et tema on rendi maksnud ning rohkem ei maksa. Eks olime ühel korral ka kuu aega Soomes „peidus“, kui olukord väga tuliseks läks,“ kirjeldab Rohesalu kalaäri kui maffiafilmi.

Läbi kolme tegutsemiskümnendi on jäädud truuks kvaliteedile: kui pakkuda võimalikult hea maitsega, värsket ja ilusat kala, on sellele ka alati kliente. Rohesalu ütleb, et inimesed armastavad kala ikka sama palju kui alati, kuid suured muutused on nende 30 aastaga toimunud valikutes. „Norra lõhe ja Soome forelli kõrval on väga populaarseks saanud näiteks ka huntahven ning kuldmerikoger ehk dorada. Eelistatakse aga ikka neid kalu, millel oleks võimalikult vähe luid, mida saab kohe süüa, millega oleks vähe jamamist,“ lisab kalamüüja.

Praeguseks pereettevõte

Aastatega on Pepekala valik pidevalt laienenud. Olgugi et ka praegu tuuakse suurem osa punast kala nii Soomest kui ka Norrast, mängivad valikus suurt rolli ka kohalike kalurite Eesti merest, jõest ja järvest püütu. Rohesalu ütleb, et nad tunnevad isiklikult kõiki kalureid, kes neile oma kala müüvad, ja saavad olla veendunud, et kala on värske, kvaliteetne ja just see, mis lubatud.

Praeguseks on Pepekala täieõiguslik perefirma, sest ka pojad Raul ja Reigo on asunud – vastavalt müügi- ja ostujuhina – ettevõtte käekäiku ohjama.

„Müüme kõike vastavalt saadavusele ja hooajale – vähihooajal vähki, kammkarpe ning kõiki kalu kilust angerjani, samuti soola- ja suitsukala, kalamarja,“ loetleb Rohesalu. Tõenäoliselt ei ole olemas meie kandis teada-tuntud kala, mida Pepekala valikus poleks. Tuleb vaid küsida või nende kodulehelt www.pepekala.ee järele vaadata. Lisaks värskele ja külmutatud kalale on Rohesalu väga rahul nende kulinaariatoodetega: soolaforelli ja -siiaga, samuti külmsuitsutatud kalafilee, vürtsikilude ja kotlettidega. Nipp on selles, et soolamisel tuleb marinaadis kasutada vähem soola, mahedalt suitsutada ja lasta kaladel enne serveerimist „tõmmata“.

Praeguseks on Pepekala täieõiguslik perefirma, sest ka pojad Raul ja Reigo on asunud – vastavalt müügi- ja ostujuhina – ettevõtte käekäiku ohjama. Ema Reet ütleb, et kui poistelt nooruspõlves küsis, et kas nad tulevad tema juurde tööle, oli vastus olnud selge „mitte iialgi“.

Unistuseks oma väike kohvik

Sellest, et pojad on nii-öelda pukis ja ettevõte jätkab pereliikmete käes, on rõõmu ka emal, sest nii saab Rohesalu ehk lükata käima oma väikese unistuse: avada pisikese kalakohviku oma kodukandis Rohuneemes. Nagu naine ise ütleb, siis ei midagi suurt, kuid väga ausat.

„Kala ja muid mereande on mul väga heas kvaliteedis lähedalt võtta, samuti on mul peas palju retsepte, mismoodi olen ise ning kuidas on minu vanemad ja vanavanemad kala söönud. Tahan neid ka teistega jagada. Teeks toite, mis annaksid edasi selle tõelise kala maitse,“ mainib Reet Rohesalu.

Igapäevaselt leiab rikkaliku kalavaliku Tallinna poest Tammsaare tee 89. Kui soovid meid leida turgudelt, oleme laupäeviti olemas Viimsi Taluturul ja Tallinna Kalaturul ning neljapäeviti kohtab meid Viimsi Lavendel Spa parkimisplatsil.

Vaata lähemalt: www.pepekala.ee

Pepekala

Jaga
Kommentaarid