„See on kurb,“ tõdeb möödunud nädalal alanud ja sel nädalal jätkuvast õpetajate streigist rääkides idufirmade börsi Funderbeam asutaja ja asutajate seltsi juhatuse liige Kaidi Ruusalepp. „Me ei kaeva maa seest midagi – meil ei ole siin ei kulda ega väärismetalle ega ka naftat. Meie ainuke vara on meie mõistus ja meie aju, meie teadmised ning meie haridus. See, et õpetajad streigivad ajal, kus me oleme rääkinud aastaid, et peame haridusse panustama, on ikkagi väga kurb. Meil ei ole väikese riigina muud valikut, kui olla haritud ja tark rahvas,“ räägib Ruusalepp.

Valitsuse suutmatus leida need 10 miljonit, mis õpetajate palgatõusuks vaja läheb, ei ole aga ainus asi, kus idusektori eestvedajad näevad, et asju saaks teisiti lahendada.

Teine sektori arengut tugevalt pidurdav element on võõrtööjõudu puudutav regulatsioon, mis piirab iduettevõtjatel vajaminevate töökäte mujalt Eestisse toomist. Seda iseäranis Ukraina sõja kontekstis, mis on oluliselt vähendanud väärtuslike töötajate saabumist mõlemalt poolt rindejoont.