Vahteri kinnitusel on uueks standardiks pangast sõltuvalt 1,65-1,8% suurune marginaal.

„Samas on pea kõigist pankadest kuulda, et klientidele tehakse veelgi paremaid personaalseid pakkumisi. Kui eelmise aasta teises pooles oli selliseks väga heaks intressimarginaaliks 1,5%, siis täna on teatud lisatingimustega see langenud isegi 1,35% peale. Samas ei tasu sel korral loota, et pangamarginaalid alla 1% langeksid, nagu see oli 2006-2007 aastatel,“ kommenteeris Vahter, kelle sõnul tasub kindlasti erinevate pankade vahel ringi vaadata ja pakkumisi võrrelda.

„Reaalselt on eluasemelaenu puhul klientidel valida seitsme krediidiasutuse vahel,“ lisas Vahter.

Pankade omavahelise konkurentsi suurenemist näitab Vahteri sõnul ka see, et üsna lahkelt pakutakse teistest pankadest võetud kodulaenude refinantseerimise võimalust ja sealjuures ollakse valmis võtma laenulepingu ühest pangast teise toimetamise kulud enda kanda.

„Kinnisvaraturu aktiivsus on tükk aega madal olnud suuresti just kõrgete intresside tõttu, kuid nüüd tundub, et pangad on oma rolli kinnisvaraturul ümber vaatamas. Eks madal laenuaktiivsus hakka pikas perspektiivis pankade tulusid vähendama ning intressimarginaali langetamine on ka nende enda jaoks kasulik, sest see tagab suurema turuaktiivsuse ja suurema tulu pangale endale,“ sõnas 1Partner Kinnisvara juht Martin Vahter.

Siiski ei ole Vahteri hinnangul tegemist arenguga, mis kinnisvaraturu kohe suure hooga käima tõmbaks. „Loomulikult mõjub pankade selline poliitika tehinguaktiivsusele positiivselt, kuid peame arvestama, et euribor püsib endiselt kõrge ja tarbijate kindlustunnegi võiks suurem olla,“ sõnas Vahter.