Akusalvesti investeering aitab Eesti Energial suurendada taastuvatest energiaallikatest toodetud elektri kasutamist, sealjuures tagada stabiilsemaid hindu lõpptarbijale. Salvesti hakkab tööle 2025. aasta alguseks ehk samal ajal, kui toimub Baltimaade lahtiühendamine Venemaa elektrivõrgust.

Energiaettevõtte korraldatud rahvusvahelise hanke võitis Diotech OÜ ja Solar Wheel OÜ ühispakkumine, mille raames tarnib akutehnoloogia LG Energy Solution. Rajatava salvesti võimsus on 26,5 megavatti ja 53,1 megavatt-tundi ning koguinvesteering 19,6 miljonit eurot. Tegemist on pilootprojektiga, et veenduda lahenduse sobilikkuses nii Eestis kui ettevõtte teistel koduturgudel.

Eesti Energia juhatuse liikme Kristjan Kuhi sõnul on kiire, taskukohase ja energiasõltumatust tagava rohepöörde võti taastuvenergial põhinev elektrifitseerimine, milles olulist rolli mängib ka energiasalvestus.

„Kiireim tee tagada inimestele taskukohase hinnaga elekter ja Eesti energiasüsteemi sõltumatus, on võimalikult kiire üleminek taastuvenergiale,“ ütles Kuhi. „Kuna tuul ei puhu ja päike ei paista kogu aeg, tuleb seda salvestada. Üks lahendus taastuvenergia talletamiseks on suured energiasalvestid, mille olemasolu aitab vältida ülikõrgeid elektrihindu nagu kogesime hiljuti. Piisav salvestusvõimsus aitab tagada taskukohased elektrihinnad, energiasüsteemi töökindluse ja tõhusama taastuvenergia kasutuse.“

Salvesti paiknemine Auvere tööstuskompleksis suurendab selle konkurentsivõimet, võimaldab energiatootmist tõhustada ja suurendada taastuvenergia kasutust kompleksis.

„Meil on au panustada Eesti Energia plaanidesse pärast Baltimaade desünkroniseerimist,“ ütles LG Energy Solutioni Euroopa võrgusalvestite valdkonna juht Kyuwon Heo. „Meie tipptasemel tehnoloogia ja koostööle suunatud lähenemine sillutavad tee Eesti energiasüsteemi jätkusuutlikkuse poole, soodustades energiavaldkonna väljakutseid silmas pidades innovatsiooni ja säilenõtkust.“

Rajatava salvesti võimsus vastab umbes 75 000 majapidamise 2 tunni tarbimisele. Suursalvestiga saab osaleda nii elektribörsil kui teistel energiaturgudel elektri varustuskindluse tagamiseks. Ühtlasi kataks see täielikult Baltimaade FCR sagedusreservi vajaduse.

Diotech OÜ juhatuse liikme Mart Moora sõnul on ettevõtte missiooniks kiirendada ühiskonna üleminekut süsinikuneutraalsele elektrienergia tootmisele ja tarbimisele.

„Oleme enda missiooni teenimiseks teadlikult mitme aasta jooksul arendanud just nimelt akutehnoloogiate projekteerimise ning ehituse võimekuse, kuivõrd tegu on võtmetehnoloogiatega taastuvenergia tootmise juhitavaks muutmisel,“ ütles Moora.

„Meil on au tuua Eesti turule LG Energy Solutioni tipptasemel salvestussüsteemid ning teha koostööd Eesti Energiaga kõnealuses pilootprojektis. Anname endast parima, et rajatav süsteem toimiks ootuspäraselt ja et pilootprojekt vastaks kõigi ootustele.“

Eesti Energia kuulutas suursalvesti tarnija leidmiseks välja hanke 2023. aasta suvel ja tööle hakkab see 2025. aasta esimeses kvartalis.