Kui otsus jääb jõusse ja Muski tasustamisplaan tühistatakse, kaotab ta optsioonid 303 miljoni Tesla aktsia üle, mis on ligi 10 protsenti ettevõttest. See jätaks tema osaluse 13 protsendile, mis jääb tunduvalt alla tema 25 protsendilisele eesmärgile. Otsus pole aga lõplik, sest seda saab veel edasi kaevata. Küll aga peab Tesla juhatus tegema Muskile uue ettepaneku.

Hiiglaslik optsioonipakett määrati Muskile enam kui viis aastat tagasi ning see oli seotud toona kohati võimatuna tundunud eesmärkide täitmisega. Optsioone pole Musk samas kunagi kasutanud, sest need oli Delaware’i kohtus vaidlustatud.

Delaware’i kohus leidis, et 2018. aasta tasustamispaketti ja Muskilt nõutavad tulemused polnud nõuetekohaselt avalikustatud ning samuti olid otsusega seotud huvide konfliktid. Kohtuniku sõnul kontrollis Musk juhatust läbi enda isikuse ning mõjukuse ning juhatus ei suutnud tõestada, et optsioonipakett oli tehtud õiglase hinnaga ning läbi õiglase protsessi.

„Musk oli paradigmaatiline „superstaarist tegevjuht“ ... ja domineeris protsessis, mis viis tema tasustamisplaani heakskiitmiseni juhatuses,“ kirjutas kohtunik.

Muski varanduse tulevik jääb nüüd ebaselgeks. Umbes 51,1 miljardi dollari väärtuses optsioonid olid üks tema kõige väärtuslikumaid varasid. Ilma nendeta langeks tema netoväärtus 154,3 miljardile dollarile, mis langetaks ta Bloombergi miljardäride indeksis maailma kolmandaks rikkamaks. Esikohal oli ta püsinud ligi paar aastat.

Musk on korduvalt palunud juhatuselt uut optsioonipaketti. Miljardiäri sõnul vajab ta Teslas suuremat osalust, et ettevõtte üle vajalikku kontrolli omada ning laieneda edasi tehisintellekti valdkonda.

„Ärge kunagi asutage oma ettevõtet Delaware’i osariigis,“ postitas Musk pärast teisipäevast otsust X-is (endine Twitter). „Soovitan asutada ettevõte Nevadas või Texases juhul, kui eelistate, et asju otsustavad aktsionärid.“