Practica Capitali investeerimisjuhi Helery Popsi (võitis äsja Startup Auhindade jagamisel Aasta Investori tiitli) sõnul on Practicast saanud Baltimaade fond, mis paneb võrdselt rõhku kõigi kolme riigi idufirmade asutajate toetamisele. „Kasu on kindlasti mõlemapoolne. Eesti asutajad ehitavad ettevõtteid, mis võivad viia Practica portfoolio uuele tasemele. Samas toome siia teadmisi, väärtust, võimalusi ja uue võrgustiku, mida on hädasti vaja.“

„Turul on küll teisi tegijaid, aga oma geograafialt oleme üsna ainulaadsed. Oleme kõige suurem fond, kes ainult Baltimaadesse investeerib 80 miljonit,“ ütles Pops.

Tema sõnul on fondi ideaalinvesteering selline, kus asutaja ja meeskond teavad juba hästi, mida teevad ja kellele müüvad, saavad seda arvudega tõendada ning vajavad lisaraha, et kiiremini kasvada. Kuid on ka erandeid varasemas faasis, mille puhul otsitakse kindlust näiteks usaldusväärsest asutajast.

Pops märkis, et kui sellest rahast teha kokku ligi 20 tehingut, siis nendest u seitse võiks olla Eestis, viis Lätis ja ülejäänud Leedus, sest seal on fondi põhitiim. Raha peaks fondis investeeritud saama kolme-nelja aastaga ja mahust 50% on mõeldud jätkuinvesteeringuteks.

Leedu taustast olenemata on Practica Popsi sõnul siiski kohalik fond, kellega saab suhelda eesti keeles ja kes kohtub Eesti founder’itega. Ka ülejäänud meeskond käib kord kuus Eestis.

Mullu sügisest fondiga liitunud Pops märkis, et septembrist saadik on kalender olnud kohtumistest pungil. Kas see on tingitud idaturu olukorrast või hoopis tema varasemast tööst ja loodud inimeste võrgustikust Honey Badgeris (investeerimistandem koos Ragnar Sassi, Martin Hengi ja Martin Tajuriga – toim), ei osanud ta öelda.

Pops kinnitas, et sellegipoolest peab diilide saamiseks pingutama ja siinsetele asutajatele tähelepanu pöörama. Kaugemalt vaadates võib Eesti olla väga huvitav ka Skandinaavia fondidele ning Euroopa ja USA fondidele, kuid Practica saab erinevalt neist pakkuda kohalolekut. „Saan käia kohtumas, mitte lihtsalt olla nägu ekraanil,“ märkis ta.

Investeeringute sektoreid fond liialt ei vali, sest 80 miljonit eurot tuleb investeerida väikese geograafilise ala peale. „Mina ise olen suur cleanteach’i fänn ja vaatan palju sinna poole, aga me vaatame ka b2b SaaS-i, marketplace’e, deeptech’i ja biotech’i, sest need on ettevõtted, kellega oleme juba kokku puutunud ja kelle kohta teame, milline võiks hea kasvutrajektoor välja näha,“ selgitas Pops. Ent fond ei otsi ettevõtteid, mis on seotud näiteks sõjategevuse või hasartmängudega.

Et turul on meeleolu muutunud ja iga iduettevõte rahastust ei saa, mõistavad üha enam asutajadki. Muutunud on ka rahastamise kiirus. „Enam ei saa niimoodi, et üks päev mõtled ettevõtte välja ja teine päev saad raha kontole,“ märkis Pops. Rahatõstmisega võib aega minna kuus kuud kuni aasta ja see võib olukorra eriti keeruliseks teha seemnefaasis olevatel ettevõtetel.

„Investori poolt on FOMO (investeeringuta jäämise hirm – toim) kadunud. Sa tead, et tõenäoliselt ei tule keegi teine nädala ajaga diili tegema,“ ütles Pops. Tema sõnul on lõpuks tegu hea olukorraga ka asutaja jaoks, sest kampa saadakse investor, kes teab täpselt, mis ettevõttes toimub ja kuidas ettevõtet edasi aidata. Endiselt võib tema sõnul aga kohtuda ka asutajatega, kes tahavad investeeringut kontole piltlikult öeldes eile.

Teiste Euroopa riskikapitalifondidega võrreldes kuuluvad Practica Capitali senised tulemused 25% paremate hulka. „See näitab meie tugevat ja konkurentsivõimelist strateegiat, mis kajastub ka tõsiasjas, et uus fond sai üle märgitud,“ täiendas Practica Capitali asutav partner Donatas Keras. 40% Practica Capitali II fondist seemnevoorus finantseeritud idufirmasid on jõudnud vähemalt A-seeria rahastamisetappi.

Juhtinvestorina paigutatakse seemnefaasi ettevõtetesse kuni kolm miljonit eurot ja toetatakse ettevõtteid edaspidistes ringides kokku kuni kaheksa miljoni euroga. Uue fondiga on investeeritud juba üle 10 miljoni euro ja toetatud kuut ettevõtet. Praegu on kolm start-up’i kokkulepete faasis, sealhulgas üks Eesti iduettevõte.

Uude fondi panustavad Euroopa Investeerimisfond (EIF), Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank (EBRD), SEB Leedu investeerimisfond, Swedbanki investeerimisfondid nii Eestist kui ka Leedust ja INVEGA. Fondi toetavad ka individuaalsed investorid, näiteks Leedu ükssarvikute Vinted ja Nord Security kaasasutajad ning teised edukad tehnoloogiaettevõtted, sealhulgas varasemad Practica Capitali portfelli idufirmad.

2011. aastal asutatud Practica Capital keskendub tehnoloogiainvesteeringutele, neil on pikaajaline kogemus SaaS-i, e-kaubanduse ning süva-, rohe- ja tööstustehnoloogia valdkonnas. Practica Capitalil on hallatavat vara üle 130 miljoni euro väärtuses ja investeeritud on üle 60 ettevõttesse, sealhulgas sellistesse kiiresti kasvavatesse start-up’idesse nagu Montonio, PVcase, TransferGo, Interactio, Ovoko ja Eneba.