„Sellises majanduskeskkonnas, kus kõik on pidevas muutuses ja investeerimiskeskkond on jahe – see on ka meid mõjutanud,“ hindab ta. Nii on nad pidanud ettevõtte fookust veidi muutma ehk sihtrühma laiendama. „Kui meie varasem klient oli riskikapitalist sõltuv, siis nüüd on fookus pigem tugevas kasvufaasis olevatel ettevõtetel, nn scale-up’idel, kellel on oma sissetöötatud ärimudel ja kes ei ole riskikapitalist enam nii sõltuv,“ räägib Rahuoja, lisades: „Eelmise aasta riskikapitali summad on viie aasta madalaimal tasemel. See näitab, et finantseeringuid ei anta enam nii lihtsalt.“

Seda on ka turul näha. „Mulle tundub, et idufirmasid on küll omajagu, kuid nüüd nad peavad rohkem vaeva nägema. Kui varem sai lihtsalt küsida viisaka summa investeeringuks, siis nüüd peavad idufirmad näitama rohkem sisu, milline on loodav väärtus ja turu potentsiaal. Lõppkasutaja võidab sellest ja see on positiivne,“ hindab Rahuoja.

Klientide seas Saksamaa autotootja

Mooncascade on muudatusi teinud ka ettevõtte sees, näiteks on üle vaadatud efektiivsus ja vähendatud tegevuskulusid, et vältida suuri koondamisi, mis on viimastel aastatel IT-sektorit puudutanud. Tänaseks on olemas aga tugev meeskond, kellega edasi minna.

Viimased aastad pole olnud aga üdini negatiivsed. Mooncascade laienes 2021. aastal Saksamaale. „Lõime seal Mooncascade GmbH, millega näitame, et oleme kohalikul turul olemas, tõstes seeläbi veelgi oma usaldust,“ selgitab Rahuoja. Nad on otsustanud Saksamaale panustada, kuna seal on selge vajadus sellise teenuse järgi olemas. Nii on nende klientide hulgas juba nii kohalikke fintech’i ettevõtteid kui ka üks Saksamaa autotootja.

Enamus Mooncascade’i klientidest asuvad Eestis väljaspool, näiteks Saksamaal ja Suurbritannias, aga ka mujal Euroopas. Rahuoja ütleb, et see on neid mõnes mõttes ka vee peal hoidnud. „Ainult Eestis toimetades oleks väga keeruline,“ sõnab ta.

Viimase paari aasta jooksul töötas Mooncascade välja ka pilveteenuste ärisuuna, olles Google Cloudi ja AWSi ametlikud partnerid. „See tähendab, et suudame kogu pilvearendust ühest kohast pakkuda,“ nimetab Rahuoja ja lisab: „Pilveüksuse käive kasvas aastaga (2022. vs. 2023) 93 protsenti. See andis täiendava kindluse, et oleme õigel teel.“

Tegevjuhi vahetus midagi drastilist kaasa ei too

Rahuoja võtab Mooncascade’i tegevjuhi rolli üle 1. veebruaril. Viimased viis aastat tegevjuhina töötanud Anu Einberg iseloomustab Romet suurepärase juhina, kes on end Mooncascade’is tõestanud ja keda meeskond usaldab. „Tema taust äriarenduses toetab ettevõtte eesmärke välisturgudele laienemisel, mistõttu olen veendunud, et see muudatus viib ettevõtet edasi,“ sõnab ta.

Rahuoja on Mooncascade’is töötanud seitse aastat ja seetõttu ei too tegevjuhi vahetus ka suuri muudatusi. „Mul on arusaam sellest, kuidas ja miks me teeme. Eesmärk on hoida meid õigel kursil,“ sõnab ta. Lisaks tuleb muutunud oludes tagada ettevõtte jätkusuutlik kasv nii kodu- kui välisturgudel. Rahuoja lubab luua ka töökeskkonna, kus igal inimesel on veelgi suurem autonoomsus ja vastutus.

Tulevikku vaatab Mooncascade avatult. „See taandub meie missioonile – soovime aidata ettevõtteid, et nad saaksid tuua turule uusi tipptasemel tooteid, mis nad kasvule viivad. Jätkame sellega,“ kinnitab Rahuoja.

Viimased paar aastat on küll keerulised olnud, kuid need on loonud hea pinnase tulevikuks, hindab ta. „Ettevõtted soovivad vinduvast majanduskriisist välja saada, kuid kui raha on vähe, siis ei ole võimalust ebaõnnestuda. Sellises olukorras muutub õige kompetentse partneri valik veelgi olulisemaks ja meid toetab täna pikaajaline kogemus,“ ütleb Rahuoja. „Me oleme oma klientidele just kui hea ja aus sõber, kes küsib raskeid küsimusi ja räägib asjadest nii, nagu need on,“ iseloomustab ta.

Millega Mooncascade tegeleb?

„Mooncascade loob suure mõjuga digitaalseid tooteid teistele ettevõtetele,“ võtab tegevjuht Romet Rahuoja ettevõtte tegevuse lühidalt kokku. „Mooncascade on tarkvara, disaini ja pilvelahenduste ettevõte ning me katame kogu toote elutsükli, alates ideest ja strateegiast kuni disaini, tehnilise tootearenduse ja hoolduseni välja,“ lisab ta.

Mobiilirakendused ei ole ainsad asjad, mida nad välja töötavad. „Tihti on digitaalne toode kombinatsioon mobiilist, veebist ja ka taustal toimuvast,“ räägib ta, tuues välja, et näiteks Wise’i ja Monese esimene mobiilirakendus on Mooncascade’i tehtud.

Eestit teatakse kui ükssarvikute* riiki ja Mooncascade on neist mitmega koostööd teinud. „Oleme töötanud viie ükssarvikuga: Wise, Bolt, Veriff, Monese ja Glia. Globaalses vaates on see hea eeldus usalduse loomiseks. Kõiki uksi ei ava, aga on esimene samm,“ räägib Rahuoja, kuidas see on neile kasuks tulnud.

*idufirma, mille väärtus on rohkem kui 1 miljard USA dollarit.

Mooncascade OÜ

Asutatud: 2009

Asutajad: Ahti Liin, Asko Seeba, Indrek Ulst ja Priit Salumaa

Põhitegevusala: programmeerimine

Maksustatav käive (01.09.2023–30.11.2023): 1 991 942,94 eurot

Müügitulu 2022: 5 621 517 eurot (2021. aastal 6 307 506 eurot)

Puhaskahjum 2022: –182 320 eurot (2021. aastal kasum 871 822 eurot)

Töötajaid: 50

Keskmine brutopalk 2023. aasta IV kvartalis: 3730 eurot