Kobe linn kutsus Eesti ettevõtteid Jaapani kohalikule startup sündmusele, mille formaat on loodud koostöös eesti ettevõttega Miltton Events. Toimuvad lühitutvustused ehk pitchimine ja paneelid, kus vesteldakse erinevatel teemadel ja jagatakse kogemusi.

Eestit esindavad Jaapani ettevõtetega vestlusringides näiteks vesinikuga sõitvaid droone tootev Skycorp Technologies, fermenteerimise teel õlisid loov Äio, mükoproteiinil põhinevaid valgutooteid loov Funki, nutikodude lahendus Bisly, tarkvarapõhist 3D kaamerat arendav Light Code Photonics ning paljud teised. Programm põimib endas kolm alateemat: tuleviku toit, süsinikuneutraalsus ja jätkusuutlik areng, mis on seotud keskkonna, kliima ja ülemaailmsete kestliku arengu eesmärkidega.

Vestluspaneelides tutvustatakse Eesti ja Jaapani idufirmade lahendusi, riikide ning kohalike omavalitsuste ökosüsteemide eripärasid, kultuuri- ja ärikeskkonda. Jagatakse ka juba edukate koostööde edulugusid ja väljakutseid. Eesmärgiks on tuua välja head praktikad, kuidas valitsused saavad toetada idufirmade arengut ja uuenduslike lahenduste kasutuselevõttu.

Tartu ja Kobe linna vaheline koostöö on inspireeriv tõuge Eesti-Jaapani ärisuhetele ning ergutab mõlema riigi ettevõtmisi. Tartu esindajad on ka sündmusel kohapeal esindatud ning tutvustavad Kobes seniseid tegevusi innovatsioonis. „Tartu kui Eesti innovatsiooni edendaja eesmärk, on leida uusi koostöövõimalusi. Kobe linnal on tehnoloogiaettevõtete edu toetamisel tugev kogemus, Eesti on jällegi silmapaistev noorte idufirmade eduga. Meil on kindlasti kokkupuutepunkte ja huvisid, mida arutada,“ leiab Roomer Tarajev (Tartu Linnavalitsuse ettevõtluse arengu osakond).

Eesti ettevõtete osalemine on seotud Eesti Jaapani-suunalise äridiplomaatia arendamisega. Strateegiliseks partneriks on Eesti saatkond Jaapanis, kes toetab idufirmasid Jaapani turule sisenemisega. Eesti Välisministeeriumi äridiplomaatia osakonnal on pikk kogemus Eesti ettevõtete ekspordihuvide toetamisel. Projekti rahastab Euroopa Liit – NextGenerationEU. Rahastus toetab laiemalt Eesti ettevõtete konkurentsivõimet Jaapani turul.

Meguru Summit on Jaapani Kobe linnas peetav rahvusvaheline konverents, mis toob kokku idufirmadega seotud inimesed, et vahetada ideid ringmajanduse ja jätkusuutlikkuse teemadel. Eestiga koostöös loodud sündmus toimub esimest aastat ja selle teemaks on „Taste of Sustainability“.