Investorid saavad osaluse Yandex International PJSC-s, mis registreeriti eelmise aasta lõpus Venemaa Kaliningradi erimajandustsoonis. Yandexi esmaspäevase teate kohaselt on tehingu koguväärtus 475 miljardit rubla. See tuleb maksta sularaha ja emaettevõtte A-klassi aktsiate kombinatsioonina.

„Kavandatav tehing võimaldab aktsionäridel saada tagasi osa väärtusest ettevõtete eest, mida me loovutame, avades samal ajal uue kasvupotentsiaali rahvusvaheliste ettevõtete jaoks ja võimaldades loovutatavatel ettevõtetel tegutseda uue omaniku all,“ ütles Yandexi esimees John Boynton oma avalduses.

Yandexi emaettevõte Yandex N.V. on registreeritud Hollandis ning noteeritud Nasdaqi börsil. Tegemist on suurima Venemaal tegutseva ettevõtte lahkumisega riigis pärast Ukraina sõja algust.

Yandexi Venemaa äritegevus läheb konsortsiumile, kuhu kuuluvad ettevõtte juhtkonna liikmed ja nafta suurettevõte Lukoil. Hollandi ettevõte muudab oma nime ja säilitab kontrolli mitme rahvusvaheliselt orienteeritud ettevõtte üle, mida juhivad endised Yandexi töötajad.

Yandex asutati Moskvas 1997. aastal. 2007. aastal registreeriti ettevõte ümber Hollandisse. Yandexit on nimetatud ka n-ö Vene Google’iks.