Eesti iduettevõtlusaasta algas Estonian Startup Ecosystem Annual Fireside Chat’i vestlusõhtuga, kus tõdeti, et investeerimiskeskkond on stabiliseerunud ning drastilist langust pole märgata. Jaanuarikuus jagati sTARTUp Day äri- ja tehnoloogiafestivalil Tartus investeeringuid sadades tuhandetes eurodes (Esgrid, Wayren) ning riskikapitaliettevõte 2C Ventures teatas uuest 50 miljoni euro suurusest fondist.

Seega, investorid on endiselt aktiivsed ja huvitatud tulevastesse ükssarvikutesse investeerimisest. Jagan siinkohal mõtteid, mida investori ja iduettevõtjana arvesse võtta.

Investorid on valivamad

Kuna intressimäärad püsivad kõrgel, on investorid ettevaatlikud ja valivad hoolikalt, kuhu investeerida. Raha väärtus on kõrge, seega on strateegilised otsused olulised. Keskenduge tugeva ärimudeliga ja kogenud tiimidega idufirmadele.

Kvaliteetsed idufirmad on endiselt atraktiivsed

Majandusliku ebakindlusele vaatamata on kvaliteetsetel idufirmadel jätkuvalt investorite tähelepanu. Investorid otsivad ambitsioonikaid ideid, tugevat meeskonda ja nähtavat turunõudlust. Kvaliteetsed idufirmad suudavad oludega kohaneda ja meelitada rahastust ka keerulistel aegadel.

Kokkuhoidlikkus ja omafinantseering

Majanduslanguse arvestamisel soovitatakse idufirmadel olla säästlikumad ja leida kokkuhoiukohti. See suurendab asutajate finantsdistsipliini ja muudab idufirmad vastupidavamaks. Kogenud investorid saavad aidata oma portfelliettevõtetel kulusid tõhusamalt läbi mõelda. Kitsamates tingimustes tegutsemine suurendab loovust ja toob kaasa uusi võimalusi.

Põnevad valdkonnad: AI ja sõjatehnoloogia

Käesoleval aastal pean kaht valdkonda eriti paljutõotavaks: tehisintellekt (AI) ja militaartehnoloogia (MilTech). Tehisintellekti arendavad idufirmad toovad turule ärirakendusi, mis aitavad ettevõtetel olla tõhusamad ja tootlikumad. Kuna ettevõtted mõistavad üha enam tehisintellekti väärtust, on selles valdkonnas idufirmadel hea positsioon investeeringute meelitamiseks ja digitaliseerimise edendamiseks. Samuti pakub ka sõjatehnoloogia huvitavaid võimalusi. Geopoliitilised mured on jätkuvalt aktuaalsed, seega on sõjatehnoloogia areng endiselt kriitilise tähtsusega ning selles valdkonnas on oodata mitmete edukate iduettevõtete teket.

Kuigi maailmamajanduse olukord pole kiita, ei ole 2024. aasta iduinvesteeringute maailm kaugeltki tume. Endiselt on atraktiivseid investeerimisvõimalusi ning ka uusi ja huvitavaid valdkondi, mis suudavad vastu seista majanduslikule ebakindlusele ja aidata vältida ebaõnnestumisi. Ootan huviga mais Eestis toimuvat Euroopa äriinglite suurt kohtumist EBAN Tallinn 2024 konverentsi ja iga-aastast iduettevõtluse lipulaevüritust Latitude59, et vestelda neil teemadel teiste maailma tipptegijatega.

Delfi Meedia on EBAN Congress Tallinn 2024 konverentsi meediapartner. EBAN on Euroopa Äriinglite Võrgustik, mille iga-aastane lipulaev-üritus on aastakonverents, mis sel aastal toimub esmakordselt Tallinnas ning toob kokku üle 400 riskiinvestori ja maailmatasemel info investeermis- ja iduettevõtluse maailmast. Konverentsi piletid leiab Fientast.