Kakao hind New Yorgi kaubaturul jõudis neljapäeval kõigi aegade kõrgeimale tasemele, 5 874 dollarini tonni kohta, vahendab BBC.

Šokolaadi valmistamiseks vajaliku põhikoostisaine hind on eelmise aasta algusest alates ligikaudu kahekordistunud.

Kakao hinnatõus on juba jõudnud tarbijateni ja survestab suuri šokolaaditootjaid.

Neljapäeval hoiatas üks maailma suurimaid šokolaaditootjaid Hershey, et kakao ajalooline hinnatõus piirab eeldatavasti selle aasta tulude kasvu.

Ettevõtte tegevjuht Michele Buck ei välistanud ka hinnatõusu klientidele.

„Me ei saa rääkida tulevast hinnakujundusest,“ ütles ta telefonikõnes analüütikutega.

Hershey teatas oma viimste kuude finantstulemustest aasta lõpul. Numbrid näitasid, et müük langes 6,6%, kuna inflatsiooni tõttu vähendasid tarbijad oma kulutusi maiustustele.

Eelmisel kuul nimetas Cadbury kaubamärgi taga olev Mondelez koostisainete kulude tõusu üheks eelseisva aasta probleemiks. Finantsjuht Luca Zaramella ütles, et firma on täheldanud nii kakao kui ka suhkru märkimisväärset tõusu.

Detsembris teatas Ühendkuningriigi tarbijarühm Which, et mõne piduliku šokolaadikarbi hind on aastaga tõusnud vähemalt 50%.

Kuigi Ühendkuningriigi supermarketite toiduainete ja jookide üldine inflatsioon vähenes novembris 8,3 protsendini, oli šokolaadi hinnatõus märkimisväärselt suurem, 15,3%.

Kakao hinnad on tõusnud Lääne-Aafrika kehva saagi tagajärel, seal toodetakse suurem osa ülemaailmsest pakkumisest. El Niño ilmastikunähtus on põhjustanud kuivemat ilma Ghanas ja Elevandiluurannikul, mis on maailma kaks suurimat kakaoubade tootjat.

Kliimamuutusest tingitud kuumemad temperatuurid ja sademete hulga muutumine võivad samuti mõjutada saaki.

„Kauplejad on mures järjekordse lühikese tootmisaasta pärast ja neid tundeid on süvendanud El Niño, mis ohustab Lääne-Aafrika saaki kuuma ja kuiva ilmaga,“ ütles Price Futures Groupi analüütik Jack Scoville.