Valla enampakkumise kuulutuse kohaselt asuvad kinnistul aja- ja kultuurilooliselt tuntud Järva-Madise kõrtsi varemed. Nimelt võttis Järva-Madise kõrtsist snitti Anton Hansen Tammsaare ning kujutas „Tõe ja õiguse“ kõrtsi just Järva-Madise oma järgi. Anton Hansen Tammsaare muuseumi andmeil veetsid Järva-Madise kõrtsis aega kohalikud külamehed, teiste seas Andrese prototüüp Peeter Hansen ja Pearu prototüüp Jakob Sikenberg.

Kuulutuse järgi on kinnistu sihtotstarve üldkasutatav maa ja pindala 940 m2. Maa piirneb avaliku teega ja teed on heas seisukorras. Kinnistu alghind oli 1400 eurot ja müügihinnaks kujunes 3350 eurot.

Järva vald oli varemgi kinnistut müüa proovinud, kuid tulemuseta. Nüüd ostis kinnistu ära Eesti poliitik, EKRE ja Euroopa Parlamendi liige Jaak Madison.

Ajalooline kõrts

Madison sõnas Delfi Ärilehele, et praegu on lähiaastate plaan kinnistut lihtsalt säilitada ja hoida, sest tegemist on Eesti ajaloos olulise kohaga. „Lisaks on see ka mu sünnikodu ja praeguse maakodu vahetus läheduses,“ lisas ta.

„Pikemas tulevikus oleks plaan, et see leiaks siiski kasutust sellisena, nagu ta ajalooliselt ka oli – ehk et tulevikus võiks seal tegutseda ajalooline kõrts,“ lausus Madison.

Endine Järva-Madise kõrts