2025. aastast kaob maksuküür ning kõikidele inimestele saab olema 700 eurot tulumaksuvabalt ja sealt edasi 22-protsendiline tulumaksumäär. Nende muudatuste tulemusel võidavad kõik, kes teenivad alla 6100 euro kuus kätte.

Maksusüsteem peab olema õiglane

Maksusüsteem peab olema lihtne ja õiglane ning toetama inimeste töökust ja edasipüüdlikkust. Põhimõte on lihtne – kõrgemalt peab riik maksustama seda, mida soovib, et inimesed vähem teeksid – saastamine, liigtarbimine ja muud pahed. Madalalt tuleb maksustada aga seda, mis aitab inimestel paremini toime tulla ja rohkem lisandväärtust toota, näiteks töötamine, säästmine ja kogumine tulevikuks.

Jüri Ratase esimese valitsuse poolt kehtestatud astmeline küüruga tulumaksusüsteem on selle lihtsa põhimõttega risti vastuolus. Maksuküür röövib iga kolmanda euro keskklassi inimeste palgatõusust. Teiste seas vähendab see õpetajate, päästjate ja politseinike sissetulekuid. 2025. aastast lõpetame selle maksukäki.

Need, kes nüüd ütlevad, et see maksureform on kingitus kõige jõukamatele, kas valetavad või ei ole asja endale selgeks teinud. Tegelikkus on hoopis vastupidine.

Kõige rohkem võidab keskklass

See maksumuudatus ei suurenda eriti kõrgepalgaliste sissetulekuid, sest 700 eurot tulumaksuvabalt on suuremaks abiks just madalat ja keskmist palka teenivatele inimestele ning tulumaksureformi tulemusel kahe protsendipunkti võrra tõstetud tulumaksumäära tõttu maksavad kõrgemapalgalised senisest rohkem tulumaksu kui keskmist palka teenivad inimesed, sest tulumaksuvabastus ei ole nii suur osa nende palgast, nagu seda on madalapalgalistel. Oleks inimeste töökust ja edasipüüdlikust karistav, kui proportsionaalselt palju rohkem tulumaksu maksvad inimesed peaks veel täiendavalt kõrgema protsendi enda sissetulekutest riigile andma. Sellega annaks riik inimestele vale signaali edasipüüdlikuse ja töökuse suunas.

Oluline on rõhutada, et kõige rohkem võidab tulumaksureformist keskklass, keda praegune vildakas astmeline tulumaks kõige rohkem koormab. Mõned näited. 1620 eurot kuus teenivale päästjale jätab maksuküüru kaotamine aastas 636 eurot rohkem kätte. 1849-eurose kuupalgaga politseinikule jätab maksuküüru kaotamine aastas 982 eurot rohkem kätte. 1820 eurot kuus teenivale õpetajale jätab maksuküüru kaotamine iga kuu 78 eurot rohkem kätte. Keskmist ehk 2164 eurot kuus teeniv õpetaja võidab maksuküüru kaotamisest iga kuu üle saja euro juurde.

Samuti ei vasta tõele jutt, nagu maksaks tulumaksureform riigile pool miljardit eurot aastas ja selle tagasi toomisega saaks loobuda eelmise aasta kevadel otsustatud maksumuudatustest.

Inimene saab ise otsustada

Maksuküüru kaotamisega kaotati ka erinevad erisused Eesti tulumaksusüsteemis, mida oli niikuinii võimalik kasutada ainult neil inimestel, kes aasta jooksul olid piisavalt tulumaksu maksnud, et selliseid tagastusi riigilt saada. Palju ausam ja arusaadavam on 700 eurot tulumaksuvabalt kõigile ning inimene ise otsustab, kuhu tal on see rohkem kätte jäänud raha kasutada.

Ühtlasi tuletan meelde, et just kaitsekulude tõus kolme protsendini meie sisemajanduse kogutoodangust maksab aastas 500 miljonit eurot. See on meie valitsuse kõige olulisem investeering, investeering meie julgeolekusse ja kindlustundesse. See on põhjus, miks valitsus pidi vaatama, kuidas leida täiendavat katet maksumuudatustega väga vajalikule lisarahale julgeolekus.