Täna liitusid teistega sadamatöötajad, kes streigivad kolm päeva, 16. veebruarini.

Soome suurima, Hamina-Kotka sadama haldusjuht Kimmo Naski sõnas YLE-le, et päris seisma töö sadamas siiski ei jää, kuna kõik töötajad ei kuulu ametiühingusse, kuid on oodata vaiksemaid päevi. „See on väga halb, nii sadamale kui kogu riigile,“ lisas ta.

Juhita haagised

Tallinki kommunikatsioonijuht Katri Link sõnas Delfi Ärilehele, et suuremaid muudatusi sõiduplaanis olla ei tohiks. „Esmase info kohaselt mõjutab selleks nädalaks Soomes planeeritud streik taas juhita haagiste vedu, ehk et streigi päevadel juhita haagiseid ei veeta,“ täpsustas ta.

Viking Line’i pressiesindaja Christa Grönlund ütles, et neil on sadamatöötajate ametiühinguga eraldi leping ja seetõttu ei mõjuta streik ei nende reisijate- ega ka kaubavedu. „Meremeeste ametiühing sel ajal pardal aga veosega ei tegele, seega võib streigil olla väike mõju juhita haagistele,“ lisas ta.

Valitsuse reformiplaanid

Veebruaris on Soome valitsuse reformiplaanide vastu streikinud juba mitu sektorit, alustades poodidest ja lõpetades lasteaedadega. Nüüd on kord muu hulgas transpordi- ja elektritöötajate käes.

Nimelt soovib peaminister Petteri Orpo valitsus karmistada tööelu reegleid ja piirata sotsiaalkaitset. Paljud seadusemuudatused on juba ka ettevalmistamisel. Muu hulgas on ametiühingud streigiõiguse piiramise, palgata esimese haiguspäeva ja töötuskindlustuse piiramise vastu.

Lisaks on ametiühingud välja toonud, et muudatused mõjutavad kõige rohkem just väikese sissetulekuga inimesi ja töötuid.