„Meie hinnangul on igal ettevõtte põhisegmendil tugev konkurentsieelis ning Infortari tuleks vaadelda kapitali genereerimise võimest lähtudes. Prognoosime, et ettevõte suudab teenida pikaajaliselt omakapitali tootlust (ROE), mis ületab 10%,“ ütles Swedbanki Balti aktsiauuringute analüütik Kaimo Aljas.

Infortar asutati 1997. aastal eesmärgiga osta Tallink välja. Esialgu keskenduti Tallinki arendamisele, kuid alates 2004. aastast sisenes ettevõte ka kinnisvara valdkonda. Jõuliselt sisenes ettevõte energeetika valdkonda 2016. aastal, kui Infortar omandas Eesti Gaasi. Aastal 2023 ostis Infortar Läti gaasivõrguettevõtte Gaso.

Aljase sõnul on Infortarile kuuluvad ettevõtted end kriisides tõestanud ning neil on ka märkimisväärne kasvupotentsiaal. „Kontsern kavatseb aastatel 2023–2025 investeerida energeetika- ja kinnisvaraprojektidesse kokku 110 miljonit eurot, mille tulemusena näeme vastavates segmentides ka tulude kasvu,“ lisas Aljas.

„Infortari aktsia noteerimine Tallinna börsil annab investoritele võimaluse pääseda Eesti suurima investeerimisfirma pardale, mis on end ajalooliselt tõestanud tugeva kapitali tootluse poolest. Infortarile võimaldab börsil noteerimine rahvusvaheliselt kiiremini kasvada, kasvatada varade väärtust ja leida täiendavaid finantseerimisvõimalusi,“ ütles Aljas.

Ettevõtte katmist alustatakse investeerimissoovitusega „Osta“

Infortari õiglase väärtuse arvutamiseks kasutavad Swedbanki analüütikud kohandatud osade summa meetodit (SOTP). „Vastavalt meie prognoosidele leiame, et ettevõtte õiglane omakapitali väärtus on 826 miljonit eurot. Selle juures kaupleks ettevõte 5,3-kordse eeldatava 2023. aasta hinna ja kasumi (P/E) suhtarvu juures ning ühekordse hinna ja raamatupidamisliku väärtuse (P/B) suhtarvu juures. Sel aastal on ootuste kohaselt vastavad näitajad 7,5-kordne (P/E) ja 0,9-kordne (P/B),“ ütles Aljas.

Swedbanki analüütikute prognooside järgi on Infortari väärtuskordajad üldjoontes kooskõlas suhtarvudega, mille juures investorid on valmis hindama teisi Balti börsiettevõtteid. „Alustame Infortari katmist 40-eurose hinnasihiga ja anname aktsiale investeerimissoovituse „Osta“,“ sõnas Aljas. Tänase 25,95 eurose aktsiahinna pealt teeks tähendaks see 54% tõusupotentsiaali.

Swedbank pakkus Infortarile IPO korraldamise osana turu stabiliseerimise teenust ning oli IPO kaaspeakorraldaja.