DigiPRO-le läkitatud vastuses rõhutab Monese, et idufirma teised suuremad investorid, sealhulgas HSBC, hindavad neid endiselt kõrgelt.

Tunamullu 35 miljoni euroga kahjumisse jäänud Monese hoiatas 2022. aasta aruandes, et ettevõtte võime tulevikus raha kaasata kujutab endas tõsist riski, mis võib neile ka saatuslikuks saada. DigiPRO-le antud kommentaaris pehmendati seda hinnangut aga oluliselt ning kinnitati, et mullu oli Monese kahjum juba oluliselt väiksem.

“2023. aastal jõudis Monese lähedale kasumlikkusele, vaatamata ettevõtte tuleviku kasvu tehtud suurtele investeeringutele, ning tegi märkimisväärse hüppe võrreldes eelmiste aastatega,” kinnitati jaanuaris DigiPRO-le. Viimaste töövõitudena toodi esile näiteks Monese arendatavat pangandusplatvormi XYB, mis on saanud põhiliseks mootoriks ka suurinvestori HSBC panga uuele makseäpile Zing.

Ettevõte kinnitas toona ja rõhutas ka nüüd, et vahepeal on raha hoogsalt juurde kaasatud ning uue kapitali kaasamise vajadus on madal — firmal jaguvat ressursse vähemalt 2024. aasta lõpuni.

Riskikapitali maailmas tähendab fondi otsus idufirma oma portfellis maha kanda reeglina seda, et fondi arvates ei too antud investeering ettevõttesse tõenäoliselt enam raha tagasi, mistõttu hinnatakse antud osaluse väärtus nulli.

Monese: Kinnevik on alla hinnanud teisigi ettevõtteid

DigiPRO-le saadetud vastuses nendib Monese, et kuigi ettevõte ei saa kommenteerida Kinneviki investeerimispoliitikat, tasub meenutada, mida riskifirma ise eelmainitud raportis on öelnud.

“Kinnevik toob oma raportis konkreetselt välja, et Monese kui ettevõte omab endiselt märkimisväärset väärtust ja nende otsus Kinneviki investeering Moneses maha kanda tuleneb ebamäärasusest Kinneviku tulevase osaluse osas. Samuti viitab Kinnevik oma fookusele keskendunumale portfellile,” märgib ettevõte.

Loe pikemalt väljaandest DigiPro.

Aasta varem ehk 2022. aasta neljanda kvartali raportis hindas Kinnevik, et nende osalus Moneses on väärt 832 miljonit Rootsi krooni (umbes 74 miljonit eurot), mis tähendas, et ettevõtte väärtuseks hinnati umbes 352 miljonit eurot. Eelmise aasta kolmanda kvartali raportis hinnati Monese väärtuseks 543 miljonit Rootsi krooni (umbes 48 miljonit eurot). Seega oli kvartal tagasi Monese väärt Kinneviku hinnangul umbes 230 miljonit eurot.