Nutikate makselahenduste olemust tasub Keremi sõnul selgitada küllaltki lihtsakoelise arusaama kaudu. „Nutikas makseviis on lihtsalt öeldes mingi selline maksmiseks kasutatav lahendus, mis ei ole pangakaart,“ sõnab ta. Samuti toob Kerem välja, et kuigi Eesti on e-panganduse vallas olnud maailmas pigem suunanäitaja, siis nutikate makselahenduste osas on ülejäänud Euroopa meist ees. „Euroopas tehakse praegu umbes iga viies makse nutilahenduse abil, olgu selleks siis kas telefon, nutikell või midagi muud. Eestis on nutimaksete osakaal aga 15% kõikidest maksetest,“ viitab Kerem vastavale statistikale.

Kui nutikad kaasaskantavad makselahendused tunduvad praegu olevat rohkem noorte digiteadlike inimeste pärusmaa, siis Paljaku sõnul on kaheks huvitavaks sihtrühmaks tulevikus ka lapsed ja eakad. „Lapsed seetõttu, et nad kipuvad pangakaarte ära kaotama, mistõttu on hea omada ka teisi maksevõimalusi. Eakatele võiksid maksete tegemiseks sobida passiivsed nutiseadmed, nagu võtmehoidja või sõrmus, et ei peaks rahakotti koos pangakaardiga kogu aeg kaasas kandma,“ selgitab Paljak.

Lisaks tuleb saates jutuks, kuidas kasutatakse maksmiseks näiteks kohvitassi, millises riigis sooritatakse oste tindiga sulepea abil ning kui palju on stuudiokülalistel endil erinevaid nutikaid maksevahendeid. Saadet juhib Simo Sepp.

Saatekülalised Teet Kerem ja Martin Paljak. Saadet juhib Simo Sepp.

Jaga
Kommentaarid