„Ennekõike on pika laenuperioodi põhjus selles, et hoida igakuine laenumakse madalamal, sest 30-aastasel laenul on kuine makse oluliselt madalam kui 15-aastasel laenul,“ rääkis Rebane. „Kõnekas on samas fakt, et kui valdav osa inimestest võtab laenu pikaks perioodiks ehk kuni 30 aastaks, siis näiteks Luminori kliendid maksavad kodulaenu tagasi keskmiselt vaid 10 aastaga.“

Noori koduostjaid heidutab laenumakse suurus

Tanel Rebase sõnul on põhjuseid, miks laen 30 aasta asemel keskmiselt kolm korda varem tagasi makstakse, mitmesuguseid.

„30 aasta jooksul tuleb elus mõistagi väga palju ette: üks leiab endale uue kodu, teine saab päranduse, mis aitab tal laenukohustusest vabaneda, kolmas teeb väga head karjääri – kõike võib juhtuda,“ märkis Luminori Baltikumi eraisikute panganduse juht.

Hiljutisest Luminori tellimusel läbi viidud Norstati küsitlusest selgus, et just noorte vanuserühmas ehk 25–34-aastaste seas on koduostu juures paljudele takistuseks kõrged intressimäärad ja sellest tulenev laenumakse suurus – seda tõi takistusena laenuvõtmisel välja 28% küsitletutest. Just sellest tulenevalt on Rebase sõnul laenuperioodi valides mõistlik järgida rahatarkuse kuldreeglit ehk hoida igakuised kulutused võimalikult madalal tasemel.

Võimalikult madal laenumakse

„Kui tegemist on noore inimesega, on minu esmane soovitus taotleda 30 aasta pikkust laenuperioodi, kuna nii õnnestub laenumakset võimalikult madalal hoida,“ märkis ta. Rebane lisas, et vastutustundliku laenamise põhimõtetest lähtudes ei ole võimalik sama perioodi pakkuda aga kõigile, näiteks 50. eluaastates või peagi pensionile siirduvale inimesele.

Noorematel laenuvõtjatel soovitab Tanel Rebane tähele panna veel üht asjalikku rahatarkust. „Kui noor inimene ostab esimese kodu, siis suure tõenäosusega pole tal seal plaanis elada 30 aastat, vaid leida teatud aastate möödudes uus elamine. Kui rahakott vähegi kannatab, siis soovitan kaaluda võrdsetes põhiosades maksegraafikut, kuna sellisel juhul makstakse esimestel aastatel tagasi rohkem laenu põhiosa, mitte intresse – see võimaldab hiljem müügitehingu puhul väiksema laenujäägi korral suuremat kasu saada,“ lisas ta.