15. veebruaril algas 2023. aasta tulude deklareerimine. Mullu tagastati Eesti inimestele rohkem kui 200 miljonit eurot enammakstud tulumaksu. Tagasisaadava raha saab lasta kanda oma pangakontole või jätta maksu- ja tolliameti ettemaksukontole. Kolmanda võimalusena pakub riik alates 2020. aastast annetamist tulumaksusoodustusega isikute nimekirja kantud organisatsioonidele.

Eelmisel aastal kasutas seda võimalust 4248 inimest, annetades kokku 228 174 eurot – see oli nelja aasta lõikes suurim annetuste kogusumma. Enim tehti annetusi Slava Ukrainile, järgnesid Vähiravifond ja TÜ Kliinikumi Lastefond. Enammakstud tulumaksu suunamine annetusteks on üldiselt tõusutrendis – nelja aastaga on heategevusorganisatsioonidele suunatud summad kasvanud rohkem kui poolteist korda.

Annetamine võiks olla sama tavapärane kui kogumine või säästmine

Tulumaksutagastuste annetamise populaarsus peegeldab Eesti üldist annetusstatistikat. Kui 2017. aastal annetas püsivalt 12 protsenti rahvastikust, siis 2021. aastal oli vastav näitaja 19 protsenti, selgub Swedbanki tellimusel paari aasta eest koostatud Kantar Emori uuringust. Viimastel aastatel on annetajate arvud ja mahud siiski mõnevõrra kõikunud.

„Venemaa poolt täiemahulise sõja alustamine Ukrainas tõi kaasa erakordse annetustelaine 2022. aastal. See hoog on tänaseks mõnevõrra raugenud. Oma jälje on jätnud kindlasti ka keerulisemaks muutunud majanduslik olukord,“ tõdeb Swedbanki toetustegevuste juht Kärt Kaasik-Kepler.

Eesti suurimas annetuskeskkonnas „Ma armastan aidata“ tehti 2022. aastal üle 16 000 annetuse. Eelmisel aastal oli annetuste arv poole väiksem. Samas kasvasid ühekordsete annetuste summad. Keskmine annetus oli eelmisel aastal 44 eurot. Kõige enam kogusid „Ma armastan aidata“ statistika kohaselt 2023. aastal annetusi lastega seotud algatused, moodustades rohkem kui kolmandiku kõigist keskkonna kaudu tehtud annetustest.

„Üldises plaanis näeme, et teiste aitamine läheb inimestele korda. Olgu see siis ühekordne annetus või püsikorraldus, summa väiksem või suurem, on hea, et mõtleme üha rohkem abivajajatele. Annetamine võiks olla inimeste jaoks sama tavapärane osa finantskäitumisest, nagu seda on kogumine või säästmine. Tulumaksutagastuse kasvõi osaline annetamine on hea võimalus seda harjumust juurutada,“ ütleb Kaasik-Kepler.

Tulumaksu annetamine on lihtne ja mugav

Elektroonilise tuludeklaratsiooni esitajad saavad annetuse teha mugavalt deklaratsiooni lehel „Esitamine“, kus tuleb valida nupp „Lisa saaja“. Seejärel on võimalik valida soovitud organisatsioon ja sisestada summa. Annetada saab kuni kolmele organisatsioonile ning ükski annetus ei tohi olla väiksem kui üks euro. Tulumaksutagastusest saab annetusi teha ühingutele, kes on maksu- ja tolliametile avaldanud soovi annetuste vastuvõtmiseks.