Samuti keelas kohtunik Arthur Engoron tal kolmeks aastaks tegutseda ettevõtte juhina või võtta riigi pankadest laenu.

Trump pääses nii mõne oma ettevõtte likvideerimisest, mis oleks võinud tähendada pankrotti. Trump, sõnas, et ta kavatseb otsuse edasi kaevata.

„See on kurb päev kogu riigi jaoks“

„New Yorgi osariigi kohtunik otsustas just, et ma pean maksma 350 miljoni dollari suuruse trahvi selle eest, et olen ehitanud täiusliku ettevõtte,“ ütles endine president reedel, nimetades otsust poliitiliseks nõiajahiks.

„See on väga kurb päev – minu arvates – kogu riigi jaoks.“

Reedel tehtud otsuses viitas kohtunik Engoron varasematele süüdistustele Trumpi väärkäitumise kohta, põhjendades suuri summasid, mille ta kostjatele maksmiseks määras. Kohtunik kirjutas kohtuotsuses, et kostjad „tõenäoliselt jätkavad oma pettustegevust“, kui ta ei määra neile „märkimisväärset“ karistust.

Ta viitas konkreetselt Trumpi organisatsiooni süüdimõistmisele maksupettuse kriminaalasjas 2022. aastal, kus selgus, et Trump oli maksnud oma ettevõttes töötavatele tippjuhtidele rohkem kui kümne aasta jooksul suuri summasid, mis raamatupidamisest välja ei tulnud.

„Nende kahetsuse täielik puudumine on peaaegu patoloogiline,“ kirjutas kohtunik Engoron 92-leheküljelises otsuses, viidates Trumpile ja tema tippjuhtidele.

Hiljem ütles kohtunik: „Siin leitud pettused šokeerivad südametunnistust.“

Trump pääses kõige hullemast karistusest

Ometi pääses Trumpi impeerium ühest kõige hullemast võimalikust tagajärjest: ärilitsentside tühistamisest, mida nimetatakse ka ettevõtte surmanuhtluseks. Selle asemel määras kohtunik endisele presidendile kahe tasandilise järelevalve – sõltumatu järelevalveametniku, kes peab Trumpi tegevuse kohta kuni kolm aastat kohtule aru andma, ja eraldi sõltumatu järelevalveametniku, kes vastutab nõuete täitmise eest.

Kohtunik nõuab ka, et Trump maksaks pettuse toimepanemisega teenitud kasumi pealt intressi (nn „prejudgment interest“), mis võib viia trahvi lõppsumma ligikaudu 450 miljoni dollarini.

Lisaks sellele, mida Trump peab maksma, peavad ka tema kaks täiskasvanud poega ja kaassüüdistatavad Donald Jr ja Eric maksma kumbki 4 miljonit dollarit. Neil on kaks aastat keelatud New Yorgis äri teha. Teine kaassüüdistatav, Trumpi organisatsiooni endine finantsjuht Allen Weisselberg, on kohustatud osariigile maksma 1 miljonit dollarit.

Lisaks sellele ei saa Trump, tema ettevõte ja selle tütarettevõtted New Yorgis kolme aasta jooksul laenu taotleda. Trumpi mõlemad pojad mõistsid otsuse sotsiaalmeedias hukka, kusjuures Donald Jr väitis, et kohtuotsus oli poliitiliselt motiveeritud, ja Eric nimetas kohtunikku „julmaks inimeseks“.