Miks peaksid inimesed oma kodukohta tuuleparkide rajamisega nõus olema, eriti kui need võivad mõne inimese jaoks mõjuda häirivalt? See on täiesti õigustatud küsimus, sest kuigi taastuvenergia toob kaasa mitmeid olulisi eeliseid ühiskonnale laiemalt, on tähtis, et ka kohalikud elanikud seda näeksid ja otseselt tunnetaksid. Toon välja viis põhjust, miks:

Riiklik keskkonnatasu ehk rahvakeeli tuulikutasu, mis jagab tuulepargi tulu nii kohalikele omavalitsustele kui ka majapidamistele tuulepargi mõjupiirkonnas, loob majandusliku stiimuli kogukondadele tuuleenergia arendamises osalemiseks. See mitte ainult ei toeta kohalikke omavalitsusi, vaid võimaldab ka olenevalt tuuliku tipukõrgusest 2–3 km kaugusel asuvatel majapidamistel saada hüvitist häiringu eest, mida tuulepark võib tekitada. Konkreetne summa sõltub tuulikute arvust ja kõrgusest, elukohtade arvust, elektrihinnast ning tuule kiirusest ehk võib kõikuda päris märkimisväärselt, esialgsete, kuid konkreetsete arvutuste kohaselt 300 ja 3000 euro vahel aastas.

Soodsam elekter. On väga inimlik, et kui sa näed oma kogukonnas tuulikuid, siis eeldad, et saad sealt ka odavamat elektrit. See on ka põhjus, miks me Sunlys pakume piirkonna elanikele soodsamat elektrihinda, mis näiteks 2022. aastal oleks tavapärase majapidamise korral toonud 850-eurose ja 2023. aasta hindadega 250-eurose kokkuhoiu.

Tuulepark toetab regionaalarengut ja loob konkurentsieelise. Suure tarbimisega ettevõtetele saab elektrit toimetada ka otseliiniga, mis pakub majanduslikku kasu nii ettevõtetele kui ka kogukonnale tervikuna. Et praegu on üha enam suurettevõtetel vaja kasutada reaalset taastuvenergial toodetud elektrit, saab piirkond, kel see ka olemas, luua hõlpsasti endale uusi töökohti. Näiteks kommenteeris hiljuti Ida-Virumaale rajatava muldmetallitehase käivitaja ja ligi tuhande töökoha looja, et kliendid tahavad näha, et nende poolt toodetud energia oleks toodetud roheliselt, ning mitte vaid paberil, vaid reaalselt elektrijaamas. Ka on näiteks Põhja-Pärnumaa vald ära kasutanud Tootsi tuulepargi lähedust ja ise sinna juurde otsinud tootmisettevõtteid, kes saaksid elektrit kasutada võrgutasuta.

Tuuleparkide rajamine soodustab laiemalt elukeskkonna arengut ja keskkonnasäästlikult toodetud elektri kasutamist. Kuidas see konkreetne areng sünnib – see sõltub palju konkreetsest asukohast ja asjaoludest ning vastutustundlik tuuleenergia arendaja teebki esimese sammuna selgeks, mis on kohaliku kogukonna parandamist vajavad valukohad, kuhu saab panustada. Näiteks on väga sagedane, et tuulepargi arendaja sõlmib kokkuleppeid kohalike teede parandamise või ülalpidamise osas. Üheskoos saab ka leida viise, kuidas energiavaesust ennetada või leevendada. Kokkuleppeid, mida kogukondadega sõlmida saab, on palju erinevaid.

Pane oma arvamus maksma. Ja seda sõna otseses mõttes. Sunly pakub esimesena Eestis virtuaalaktsiaid kohalikele aktiivsetele elanikele, kes mõtlevad ja räägivad kaasa tuulepargi arendamise protsessis. Seejuures ei ole tegemist inimeste äraostmisega, sest olulised on kõik arvamused, mis aitavad projekti kogukonna jaoks paremaks teha. Virtuaalaktsiad annavad kohalikele võimaluse teenida tulu oma panuse eest, seejuures kasvab virtuaalaktsiate väärtus arendusprotsessi edenedes ning kuigi kaks korda aastas saab neid ka raha vastu välja vahetada, on võimalik hoida neid ka tuulepargi töötamise ajal, ning saada osa selle majandustulemustest.

Virtuaalaktsia ei ole aktsiaseltsi aktsia ega muu finantsinstrument ehk et see ei anna aktsionäri õigusi, küll aga võimaldab sarnaselt tavaaktsionäridega teenida kasumit. Sunly on praeguse seisuga oma esimese tuulepargi arenduse juures Valgamaal väljastanud üle 300 virtuaalaktsia, mille väärtus on praegu ligi 3000 eurot, aga kui tuulepark ehitusse läheb, on need väärt 24 000 eurot. Valgamaal oleme aga alles projekti algfaasis, kogu tuulepargi kavandamisel on inimestel võimalus virtuaalaktsiaid juurde teenida. Tuuleenergia arendamine pakub võimalusi nii majanduslikuks kasuks kui ka kohalike kogukondade sidususe tugevdamiseks. Seda võimalust ei tasu roherongi liikumisel maha magada.