Õpilasfirmasid on Eestis loodud juba üle 30 aasta ning minifirmasid ligi 20 aastat. Kokku on tegutseb 120 Eesti koolis ligi 500 õpilasfirmat. „Laadal osalejaid on sel aastal rohkem kui eelmisel, mis näitab et noorte huvi ettevõtluse vastu on kasvav. Samuti teeb rõõmu, et õpilasfirmad tegutsevad üle Eesti kõigis maakondades. Üks kõige olulisem oskus, mida noored õpilasfirmat tehes saavad, on müügioskus. Laatadel oma toote esitlemine ning klientidelt tagasiside saamine aitab just müügioskusi lihvida ning julgust ja enesekindlust koguda, mis tulevases tööelus noortele väga kasuks tuleb,“ rääkis Junior Achievement Eesti juht Kersti Loor.

Õpilasfirmade laadal hindavad ettevõtete loovust, kestlikku äriplaani, müügikõne oskust ja üldiseid tulevikuväljavaateid žürii, kuhu kuulus ka SEB jätkusuutlikkuse kommunikatsioonijuht Evelin Allas.

„Hea meel oli hinnata ettevõtlikke noori üle kogu Eesti. Noored ettevõtjad mini- ja õpilasfirmadest ise usuvad oma tootesse ja on oma äriplaani juba sisse kirjutanud kestliku majandamise. Tõdeti, et alati ei ole kestlikult äri tegemine soodsam, aga tänapäeval enam teisiti ei saa – oli arvamus. Suur tunnustus läheb liikumisele Junior Achievement Eesti ja ettevõtlusõpet jagavatele õpetajatele. Tänu nende heale tööle luuakse Eestis igal aastal uusi ettevõtteid, uusi töökohti ja tekib tulu riigile. Laadal kogetu annab kinnistust sellest, et noortel äriideedest puudust ei ole,“ kommenteeris Allas.

„SEB on oma eesmärgiks seadnud ettevõtlikkuse toetamise ja meil on ainult hea meel, et läbi koostöö Junior Achievement Eestiga saame olla toeks juba mini- ja õpilasfirmade staadiumis, mil noored omandavad esimesi teadmiseid ettevõtlusmaastikult,“ kommenteeris žüriiliige ja SEB ärisegmendi müügijuht Kristi Kartus. „Noorte ideed lähevad aasta-aastalt aina leidlikumaks ja heas mõttes keerukamaks. Suurenenud huvi õpilasfirmat luua on loonud vajaduse oma tootega teiste seas eristuda. See annab positiivse tõuke otsimaks oma ainulaadset kasulikku lahendust, millega köita nii laadakülaliste kui žürii tähelepanu ja tunnustust,“ lisas Kartus.