Tootmisjuhi esimene ülesanne on palgata vajalikud spetsialistid, et alustada Ragn-Sells Eesti tütarettevõte R-S OSA patenteeritud tehnoloogiliste lahenduste katsetamist. Testid peaksid jätkuma uues demotehases, mis praeguste plaanide järgi alustab püsivalt tööd 2025. aastal.

Demotehase töös hoidmise, seal tootmisprotsesside analüüsimise ning täiustamise kõrval on tootmisjuhi põhiline väljakutse 2030. aastaks käima panna põlevkivituhkade väärindamisetööstuslik tehas Narvas, Eesti Energiale kuuluva Balti Elektrijaama tööstusterritooriumil.

Ragn-Sellsi põlevkivituhkade väärindamise projekti juhi Alar Saluste sõnul ootavad nad oma meeskonda eelkõige inimest, kes mõistaks selle võimaluse laiemat tähtsust ja väärtust.

„Me oleme tänu koostööle Eesti Energiaga ning Eestis läbi viidud teadusuuringutele suutnud viie aasta jooksul tõestada, et need miljonid tonnid tuhka, mis pärast elektri tootmist pandi aastakümneteks mäkke seisma ning millele pole seni suudetud õiget rakendust leida, on tõelised materjalipangad. Neis mägedes on peidus mitmed Euroopa Liidus juba kriitiliseks kuulutatud toorained, mida me saame oma unikaalse lahendusega hakata nüüd tuhast välja võtma ja taaskasutama selle asemel, et neid saastavate meetoditega endiselt maa seest välja kaevata,“ ütles ta.

„Seetõttu on tootmisjuhil väga oluline kaal meie ringmajandusprojektis, mis loodetavasti mõjutab otsustavalt nii Eesti kui kogu Euroopa majandust ja aitab pidurdada kliima soojenemist.“

Põlevkivituhast kaltsiumi välja võtmine, sellesse CO2 sidumine ja lõpuks kaltsiumkarbonaadi tootmine on Ragn-Sellsi ringmajandusprojekti esimene etapp. Juba täna on uue tooraine vastu suurt huvi üles näidanud nii kodu- kui välismaised tööstusted, sest seda saab kasutada värvide, aknaraamide, põrandakatete, paberi ja veel paljude igapäevaelus tarvilike esemete tootmiseks, vähendades samal ajal nende toodete süsiniku jalajälge. „Liialdamata võib öelda, et uuel tootmisjuhil on meie meeskonnas suur võimalus maailma muuta,“ julgustas Saluste.

Narva linnavolikogult heakskiidu saanud ja tänaseks detailplaneeringu faasi jõudnud projektloob tööstusliku tehase valmimise järel Narva 50-100 otsest ning 200-400 kaudset töökohta. Tehas suudab tänaste plaanide järgi aastas ümber töödelda üle miljoni tonni tuhka ja siduda 250 000 tonni CO2, mille tulemusena valmib ca 500 000 tonni kaltsiumkarbonaati.

Kandidaatide sooviavaldusi oodatakse 28. veebruarini. Lisainfot kandideerimise kohta leiab lehelt: https://osaservice.ee/et/team/we-are-looking-for-a-production-manager-ragnsells/